Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

25 kommuner vill förbjuda tiggeri – här är hela listan

- 09/01/2019, 10:46

Tiggeriförbud kan bli allt vanligare runt om i Sverige. Nu öppnar 25 kommuner för att införa ett lokalt förbud. Finns din kommun med på listan?

Tiggeriförbud har under senaste tiden varit en av de hetaste politiska frågorna i Sverige – inte minst efter att skånska kommunen Vellinge efter många om och men fick tillstånd att införa ett lokalt tiggeriförbud

Sen dess har även Staffanstorp öppnat för att införa ett förbud – men nu visar det sig att många kommuner verkar vara sugna på att följa efter Vellinge. 

Det är tidningen Dagens Samhälle som gjort en rundringning till Sveriges samtliga kommuners kommunstyrelseordföranden – 25 av dem svarar att de vill införa ett förbud. 

En kommun som vill ha ett förbud är Österåker. 

– Tiggeri är inte ett jättestort problem i Österåker. Vi har tiggeri på ungefär fem platser, där det sitter en person på varje ställe. Men vi tycker att det här är en principsak. Tiggeri är ingen väg ur fattigdom, säger Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i Österåker till Dagens Samhälle. 

I 23 av de 25 är det Moderaterna som styr. Partiet har tidigare gått ut och föreslagit ett nationellt tiggeriförbud. 

– Det har blivit normaliserande att folk tigger för att försörja sig i Sverige. Vi ser kriminella grupperingar som styr mycket av tiggeriet i Sverige och många människor som utnyttjas genom tiggeri eller prostitution, sa Moderaterna rättspolitiske talesperson Tomas Tobé till Nyheter24 i april 2018. 

Här är kommunerna som vill införa tiggeriförbud, enligt Dagens Samhälle:

Burlöv 

Danderyd 

Ekerö 

Essunga 

Grästorp 

Håbo 

Höganäs 

Katrineholm 

Kungsbacka 

Kävlinge 

Landskrona 

Mariestad

Sigtuna 

Sotenäs 

Staffanstorp 

Sölvesborg 

Tranås 

Trelleborg 

Täby 

Töreboda 

Upplands-Bro 

Varberg 

Vellinge 

Örkelljunga 

Österåker

Nyligen gick SD ut och ville förbjuda tiggeri – i en kommun som inte finns med på den här listan. Läs mer om det här!