Psykisk ohälsa är ingen prioritet under coronapandemin.
Psykisk ohälsa är ingen prioritet under coronapandemin. - Foto: Unsplash

Psykiskt sjuka inte med i vaccinplanen: "Ignoreras helt"

Personer med allvarlig psykisk sjukdom har betydligt större risk att dö om de drabbas av covid. Ändå prioriteras de inte i vaccinationsplanen i Sverige – eller de flesta andra länder i Europa.


En svensk studie gjord på Umeå universitet och Karolinska institutet visar att personer som lever med allvarlig psykisk sjukdom och drabbas av corona, har dubbelt så hög dödlighet som personer utan diagnosen. 

Bland de som är över 60 är risken fyrdubblad. 

Som allvarlig psykisk sjukdom räknades i studien till exempel schizofreni och bipolär sjukdom, men inte depression eller ångest. 

Läs mer: Här är regionerna som inte klarar vaccinmålen

Sliter på kroppen

Vad den höga dödligheten beror på undersöktes inte i studien.

– Det går att spekulera i. Kanske att det sliter på kroppen att ha de här sjukdomarna. Det kan påverka immunförsvaret och den allmänna hälsan. En större andel har problem med övervikt. Det är även fler som röker, säger Martin Maripuu, överläkare i psykiatri i Östersunds sjukhus och lektor vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet till Nyheter24 och fortsätter:

– En större andel har även problem med övervikt och det är även fler som röker.

Martin Maripuu har gjort den svenska studien.

Får inte gå före

Trots det låter de flesta länder inte denna grupp gå före i vaccinationskön.

En studie  som undersökte 20 europeiska länder visar att endast Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Danmark prioriterar allvarligt psykiskt sjuka vid vaccineringen. 

– Dessa patienter ignoreras helt i de flesta vaccinationsplaner, och detta måste förändras, säger Livia De Picker, professor vid University Psychiatric Hospital Campus Duffell i Belgien till Reuters.

Glöms bort

Enligt Martin Maripuu är det en grupp som ibland glöms bort. 

– Det är intressant när man pratar om covid och riskfaktorer, så har psykisk ohälsa sällan nämnts. Det kan ha att göra med att gruppen är lite svagare och stigmatiseringen kring psykisk ohälsa medför att hälsorisker missas eller nedprioriteras, säger han och fortsätter: 

– Därför är det viktigt att lyfta den här riskgruppen. Utifrån vår studie kanske inte alla behöver prioriteras, men de som är 60 år och uppåt kanske borde det.

LÄS MER: 

Nu utvecklas nytt coronavaccin – nässpray istället för spruta

Landet vägrar vaccinera befolkningen: "Gud har eliminerat smittan"

Därför kan du behöva fler än två vaccindoser mot covid-19

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!