Landet vägrar vaccinera befolkningen: "Gud har eliminerat smittan"

- 15/02/2021, 21:26

Tanzanias 60 miljoner invånare kommer inte vaccineras mot covid-19, det meddelar landets hälsominister Dorothy Gwajima. Istället har landet tagit till alternativa metoder för att råda bot på pandemin – en hälsosam drink, till exempel.

Tanzania har en befolkning på över 60 miljoner människor, men en smittspridning av covid-19 som i dagsläget är okänd.

Anledningen till det är man inte längre uppdaterar sin offentliga coronastatistik, och det har man inte gjort sedan april 2020. Då hade landet strax över 500 bekräftade fall av covid-19 – idag befaras siffran vara betydligt högre än så.

Och nyligen kom landets regering, med president John Magufuli i spetsen, med ytterligare ett avvikande coronabesked – man kommer inte vaccinera landets invånare.

– Hälsodepartementet har i dagsläget inga planer på att ta emot vaccin mot covid-19, bekräftar landets hälsominister Dorothy Gwajima till AP.

Läs mer: Beskedet: Då kan vaccinet mot mutationer vara klart

President John Magufuli. Foto: Khalfan Said/TT

Rekommenderar hälsodrink istället

Enligt Magufuli har Gud eliminerat smittan i landet, vilket gör vaccin till en onödig åtgärd i bekämpningen av covid-19.

I videomaterial från AP syns hälsominister Gwajima svepa en hälsodrink gjord på ingefära, lime och lök. Den rekommenderas invånarna att dricka för att hålla sig friska från infektioner.

På landets lista över sjukdomsförebyggande rekommendationer finns även handdesinfektion och inandning av ånga. 

Den sistnämnda metoden har tidigare dementerats av hälsoexperter, och anses inte fungera effektivt på viruset. 

Äventyrar hela Afrikas säkerhet

Kritiken mot Tanzanias styre växer sig större och större. 

Inom landet uppmanar flera religiösa samfund, organisationer och myndigheter till försiktighet bland medborgare och medarbetare. 

Även World Health Organization, WHO, i Afrika har uttalat sig i ärendet. I början av februari gick man ut och krävde att Tanzania skulle offentliggöra sin coronastatistik igen. 

I samband med det uppgav det Afrikanska centret för sjukdomskontroll och prevention att landet riskerar hela kontinentens säkerhet genom sin vaccinvägran.

Läs mer:

Här är regionerna som inte kommer klara vaccinmålen

Vårdchef vaccinerade anhöriga – får behålla jobbet

Vaccindoserna kan ha blivit stulna: "Fruktansvärt"