Foto: Mikael Fritzon/TT
Foto: Mikael Fritzon/TT

Därför kan du behöva fler än två vaccindoser mot covid-19

Vaccinet mot covid-19 är här för att stanna – det gissar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Att vi kommer få ta vaccinet flera gånger är högst sannolikt. Förhoppningvis inte varje år, men kanske.


Den svenska coronavaccineringen inleddes 27 december förra året. Först ut var 91-åriga Gun-Britt Johnsson och sedan dess har närmare 300 000 svenskar fått sin första vaccindos.

I takt med att medlemsländerna kommer längre i sina vaccinationer skriver EU nya avtal om fler doser. 

Just nu befinner man sig i en tacksam sits, där unionen säkrat betydligt fler vaccindoser än vad det finns befolkning i medlemsländerna. 

– Vi har ju nu vaccin till fyra gånger EU:s befolkning, berättar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Expressen.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverige har vaccin till 40 miljoner invånare

På hemmaplan har Sverige avtalat om vaccin som räcker till 40 miljoner människor. På tok för mycket, med andra ord. 

Men flera avtal med läkemedelsföretag skrevs redan i somras, flera månader innan man visste vilket vaccin som skulle godkännas på EU-nivå först. 

Hellre för mycket än för lite, tänkte Sverige och helgarderade sig.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Så ofta kommer vi behöva vaccinera oss

Men att vi har så pass mycket vaccin i Sverige är inte så dumt, enligt Bergström. Det är nämligen inte helt osannolikt att vi kommer behöva vaccinera oss mot covid-19 flera gånger. 

– Någon form av om-vaccination blir det säkert, även om viruset är helt oförändrat säger han till Expressen.

Att det kan bli aktuellt med nya massvaccinationer beror på att vaccinet i kroppen kan behöva en uppdatering, eller påfyllning. Hur ofta det kan behöva ske är svårt att säga i dagsläget. 

– Förhoppningsvis inte varje säsong, det tror jag inte, men jag utesluter det inte. Men jag tror snarare att man kommer få ta nytt coronavaccin vartannat eller vart tredje år, säger Bergström till Expressen.

En sak är han däremot mer säker på – vaccinet mot covid-19 är här för att stanna. Men det är tack vare vaccinet vi förhoppningsvis kommer kunna återgå till våra normala liv så småningom, menar han. 

Läs mer:

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad

Varningen: Så kan kylan göra att smittspridningen ökar

Här stoppas coronavaccineringen – av vaccinmotståndare

/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.