Första lagret på osten
Äta upp – eller kasta? - Foto: Anna Littorin/TT/Nyhetsbyrån/Pixabay

Bör man äta den första skivan från osten? Här är svaret

Det finns två typer av människor där ute – den som slänger den första skivan av en nyöppnad ost – och den som inte gör det. Nyheter24 kontaktade Arla för att höra hur stor andel av svenskarna som gör vad samt om det finns något sätt som är rätt.


Hur vi människor väljer att konsumera våra livsmedel har sannerligen kommit att bli ett hett diskussionsämne i fikarum över hela landet. 

Vrider man av locket på ballerinakakan och äter upp innan resten av kakan? Tar man en tugga av hela direkt? Och vilken sida brer folk sina polarkakor på – den bubbliga eller den släta sidan?

Ett annat fenomen som kommit att bli en riktig vattendelare är huruvida man drar bort folien som täcker smöret i ett smörpaket – eller helt enkelt låter det sitta kvar för att bevara smöret längre. 

Svaret på det kan du läsa mer om här.

Hur många slänger första ostskivan?

Nyheter24 kontaktade Arla för några av de vanligaste frågorna som svenskar har om sina älskade matvaror – bland annat hur vi äter vår ost. Diskussionen som väckts här handlar om huruvida man väljer att hyvla bort det första lagret på osten som legat mot plast – eller om man helt enkelt äter upp det med. 

Hyvla bort – eller äta upp? Det är frågan. Bildkälla: Anna Littorin

Så, hur många svenskar gör vad? 

Det valde företaget att kolla upp med hjälp av en undersökning. 

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Arla under perioden oktober-november 2020. Totalt deltog 3 500 respondenter. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och län. 

Det visade sig då att sex av tio svenskar äter upp den första ostskivan.

Men finns det egentligen ett rätt sätt?

– Det går jättebra att äta den första ostskivan av Arlas ostar. Vissa tycker att den har en lite annan smak, vilket är naturligt utifrån förpackningsprocessen men absolut inget farligt som man behöver oroa sig för, svarade Arlas pressekreterare Sandra Eriksson.

Ost
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!