Socialdemokraten Ilmar Reeplau tycker att kriminella utan svenskt medborgarskap ska utvisas.
1 av 2
Socialdemokraten Ilmar Reeplau tycker att kriminella utan svenskt medborgarskap ska utvisas. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Brottsligheten i Malmöstadsdelen Seved fortsätter att öka.
2 av 2
Brottsligheten i Malmöstadsdelen Seved fortsätter att öka. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

S-toppen: "Utvisa fler kriminella invandrare"

Ilmar Reeplau menar att oroligheterna i stadsdelen Seved är polisens ansvar och att de bör ta i med hårdhandskarna.


Brottsligheten i Seved

Förra hösten minskade brottsligheten i Malmöstadsdelen Seved med en fjärdedel, på grund av hårdbevakning från polisens sida.

– Det var ett polisexperiment som blev väldigt lyckat på Seved, säger polisintendent Henrik Stiernblad, ansvarig för den brottsförebyggande verksamheten i Malmö, till Sydsvenskan.

Dock menar han att de trots en lyckad satsning inte har tillräckligt med resurser och att resten av verksamheten blir lidande om alla resurser läggs på samma ställe. Men polisen ska öka sin synlighet i stadsdelen genom fotpatrullering och genom dialog med de boende.

MALMÖ. Socialdemokraten Ilmar Reepalu menar att det bästa sättet att stävja oroligheterna i stadselen Seved är att utvisa kriminella.

– Det är viktigt att människor som inte har svenskt medborgarskap och i högre grad begår brott blir utvisade, säger han till Sydsvenskan i ett för en socialdemokrat kontroversiellt uttalande.

Avskräcka gängen med hot om utvisning

Det är när Sydsvenskan berättar om ett antal allvarliga händelser i Seved som Reepalu först blir förvånad. Sen menar han att kommunen gjort vad de kan och att resten är upp till polisen. Reepalu tycker att de killar som skapar oro ska känna sig ständigt jagade.

– Jag gissar att de här killarna har svenskt medborgarskap men det finns en hel del gängkriminalitet som drabbar både Seved och resten av Malmö där gängmedlemmarna skulle avskräckas av hot om utvisning. I dag åker de in på korta straff och är snart ute igen och begår grova brott, det är inte rimligt, säger han till Sydsvenskan och fortsätter:

– Jag tycker det bör tillämpas oftare, att fler som är aktivt kriminella och inte har svenskt medborgarskap utvisas och inte får komma tillbaka till landet under en längre tid.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!