Adrian Chen på Gawker med en sko på huvudet
1 av 2
Adrian Chen på Gawker med en sko på huvudet - Foto: Ducky
En av bilderna AntiSec brukar använda
2 av 2
En av bilderna AntiSec brukar använda

AntiSecs miljonläcka - detta är vad vi hittills vet

I går läckte en miljon användaruppgifter från Apple. I dag rullar sig en thrillerartad historia upp bakom läckan.


UDID och AntiSec

UDID står för Unique Device Identifier, och är en omkring 40 bokstäver och siffror lång remsa fungerande som Apple-prylars registreringsnummer.

ANTISEC. Som Nyheter24 tidigare rapporterat  har en miljon UDID-uppgifter från Apple-produkterna iPhone och iPad läckt. Ansvarigaför läckan säger sig hackarrörelsen AntiSec vara, och i ett uttalande berättar deatt de fått tag i uppgifterna genom en hackad FBI-dator. De lyckades ladda hemen fil från datorn vid namn "NCFTA_iOS_devices_intel.csv", och denvisade sig innehålla personlig information om ”12 367 232 Apple iOS-apparater,inklusive UDID, användarnamn, postkoder, telefonnummer, adresser etc.” Detta alltsåenligt det officiella uttalande AntiSec gjorde isamband med läckan.

Vi har letat igenom dokumentet med de läckta namnen ochkunnat hitta ett hundratal svenska namn. Enligt nättidningen Mashable kan president Obama vara en av de drabbade, men lyckligtvis ger en snabb sökning i dokumentet till hand att samtliga svenska partiledare verkar vara utom fara. Om du själv är en iPad- eller iPhoneanvändare kan du kolla om dina uppgifter är bland de redan läckta hos The Next Web. Vi har pratat med en av desvenskar som drabbats av läckan, och han säger sig vara orolig för sinsäkerhet.

– Jag är mycket förvånad och förstår inte hur det här harkunnat hända. När man registrerar sig hos Apple lämnar man ju ut kontouppgifteroch allting, det känns olustigt att det kanske har läckt, säger den anonymapersonen till Nyheter24.

Nätforskaren Marcin de Kaminski har följt historien med enaögat, men kan ännu inte säga mycket om det hela. Särskilt inte eftersom FBI undernatten nekade till anklagelserna om att det skulle vara från dem uppgifternaläckt och därmed anklagade AntiSec för att ljuga.

– Någonstans i tillitskedjan mellan Apple och användarnafinns det en svaghet. Den alternativa förklaringen man spekulerat i är att detär från en app som haft tillgång till uppgifterna varifrån de läckt. Men jagser inget skäl till att tvivla på att AntiSec faktiskt fått uppgifterna frånFBI, säger de Kaminski till Nyheter24.

I uttalandet från AntiSec sade man sig vägra intervjuertills Gawker-skribenten Adrian Chen – som ofta kritiserat insatser frånAnonymous och liknande grupperingar – poserade på bild iklädd en balettdressoch med en sko på huvudet. Naturligtvis lydde Chen, och under dagen har artikeln med bilden på honom legat på Gawkers förstasida. Ingen från AntiSec har dock uttalat sig, varkentill Gawker eller till någon annan. Ej heller FBI eller Apple har kommenteratsaken vidare.

Källor till Nyheter24 säger att AntiSec kommer ligga lågtytterligare en stund, fram tills natten till torsdag. De ska enligt uppgiftvara helt utpumpade. Vi håller tummarna för att någon snart förser dem med energidryckoch en dunk i ryggen så fortsättningen på denna historia snart kan serveras. Hackade FBI-datorer som enligt uppgift ska innehålla skumma användardata, regelvidrigt läckta från dess ägare och kända skribenter med skor på huvudet - vad ska ske härnäst?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.