1 av 3
- Foto: Montage Nyheter24
SSU:s bildmaterial för kampanjen Nätfight
2 av 3
SSU:s bildmaterial för kampanjen Nätfight - Foto: SSU
SSU:s förbundsstyrelse och pressekreteraren Marcus Strinäs
3 av 3
SSU:s förbundsstyrelse och pressekreteraren Marcus Strinäs - Foto: SSU

Då slår SSU till mot näthatet: Vi är inte rädda

Den 25 november får rasisterna på nätet se upp. Då drar kampanjen Nätfight, arrangerad av SSU, igång med näthatet i sikte.


Flashback Talks

Under de senaste månaderna har Nyheter24 intervjuat en rad kända och okända Flashback-medlemmar under vinjetten Flashback Talks. Bland andra har moderatorerna Ruskigbuss och Mondobizarro intervjuats, men också serieälskaren Pojken med guldbyxorna, rasisten Heladageniskogen och den Hare Krishna-troende Död o återfödd. För fler intervjuer, sök på Flashback Talks i vår sökruta.

Forumet Flashback är kanske är mest känt för att, tack varedess liberala inställning till yttrandefriheten, ha blivit tillhåll förfrämlingsfientliga krafter. De olika forumdelar som är tillägnade invandrings-och etnicitetsdebatt är fulla med rasistiskt och antisemitiskt formuleradetrådstarter – rubrikerna ”att vara rasist är att vara normal” och ”judar styrinternationell droghandel” är några exempel.

Inom forumet häcklas ofta mediala och politiska höjdare, somi användarnas ögon noga aktar sig för att avslöjas som Flashback-besökare. Den25 november i år kanske den bilden förändras. Nyheter24 kan nämligen avslöjaatt Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, då planerar en regelrätt räd motolika webbplatser där rasism närvarar. En av de platserna är Flashback.

"Trycka tillbaka rasismen"

– Syftet är att trycka tillbaka den rasism som finns pånätet. En liten men högljudd grupp har fått diktera villkoren för den politiskadiskussionen alldeles för länge, berättar SSU:s pressekreterare Marcus Strinäsför Nyheter24.

Av SSU:s 11 000 medlemmar hoppas han på att hälften skadelta, och han säger att insatsen - som är den första i sitt slag förungdomsförbundet - är ”början på ett längre arbete att ta tillbaka internet”.

Insatsen kallas Nätfight

Insatsen, som går under namnet Nätfight, kommer dock inteslå till som någon överraskning mot Flashback. Redan den 19 oktober läckte informationen om den planerade räden ut på forumet genom användaren MaskeradFisk.

”Huvudmålen i dettavar att främst ge mer kunskap, så att de slutar vara rasister, samt att visaandra, mer neutrala röster på forumen och i sociala medier, att det OCKSÅ finnsstarka antirasistiska röster på nätet,” skrev användaren som sade sig hafått sina uppgifter från en berusad SSU-topp.

– Det var 80 personer som visste om det när den trådenstartades så vi hade väl räknat med att det skulle komma ut egentligen. Nu hardet blivit så stort på Flashback att det gynnat vår kampanj, kommenterarStrinäs läckan.

"De kommer bli nerdebatterade"

På Flashback är man förväntansfull och segerviss inför vadman kallar ”invasionen”. ”De kommer bli nerdebatterade så de sjunger om det”skriver en användare, och en annan fyller i med att SSU helt enkelt inte ”besitterden kunskap och den bildning inom dessa frågor som de förnämsta rasisterna påFlashback gör”. Men Marcus Strinäs är inte orolig.

– Vi är så säkra på vår sak, vi skräms inte av en rastistiskFlashback-mobb. Vi bjuder även in andra ungdomsförbund att också delta ikampanjen den 25 november.

/
SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.