Ungdomar som sprang runt i centrala Göteborg under oroligheterna i samband med "instagramupploppen".
1 av 2
Ungdomar som sprang runt i centrala Göteborg under oroligheterna i samband med "instagramupploppen". - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Två flickor kommer att åtals för förtal.
2 av 2
Två flickor kommer att åtals för förtal. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Denna hora ska hoppa framför ett tåg"

Ett instagramkonto helt tillägnat åt att sprida hat och lögner om en minderårig flicka. Det har lett till starka reaktioner på det sociala mediet.


Andra fall av näthat

Nyheter24 har skrivit om flera liknande fall där tjejer och kvinnor drabbats av hat och hot på nätet. 

Bland annat handlade det om 14-åriga Izabella Axelsson som inte vågade gå till skolan efter kränkningar på nätet.

På senare tid har det skrivits en del om Facebookexperten Nina Jansdotter som trakasserats genom fejkade profiler på Facebook. Även Cecilia Kärvegård har drabbats av samma man.

"Misshandlad horunge". "Denna hora ska hoppa framför ett tåg". Så står det på några av bilderna på ett Instagramkonto som lett till starka reaktioner de senaste dagarna.

På konton hängs en ung tjej ut med namn och bild, hon kallas bland annat frekvent för "hora" och "horunge". Den senast upplagda bilden har nu fått över 400 kommentarer där upprörda användare riktar sin ilska mot den eller de personer som ligger bakom kontot.

"Hur vågar du ens prata om någon så här? Så himla lågt, det är sånt här som leder till självmord, det vet du va? Lägg ner och ta bort sidan, du kommer inte komma undan med det här!", skriver en användare.

"Fyfan va taskigt. Det räcker. Vafan håller du på med?", skriver en annan.

Har anmälts

Flera personer påpekar att de anmält kontot och begärt att det ska plockas ned. Men på måndagseftermiddagen finns det kvar - med dryga hundratalet följare.

Den minderåriga flickan har på sitt eget Instagramkonto fått stort stöd och ber sina följare höra av sig om de vet vem som ligger bakom hatkontot.

"Skit i den där sidan, du är stark <3", skriver en av hennes följare.

Enligt Instagrams regler är det inte tillåtet att "förtala, mobba, smäda, trakassera, hota, härma eller skrämma människor".

Upploppen i Göteborg

Kontot uppmärksammas i en tid då näthatet länge varit uppe för diskussion. Just uthängningar på Instagram aktualiserades när det ledde till upplopp i Göteborg i december. Då handlade det om ett konto där flera unga tjejer hängdes ut som "orroz" (=slampor).

Inom kort väntas åtal mot två flickor under 18 år som misstänks ha legat bakom kontot som ledde till kaoset i staden. I slutet av april skrev GT/Expressen om ett liknande fall där tre minderåriga tjejer också misstänks för förtal.

/
hat
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.