Nu vill torrentsajten hjälpa till.
1 av 5
Nu vill torrentsajten hjälpa till. - Foto: Faksimil / Montage
En administratör från Tankafetast hämtades av polis i april.
2 av 5
En administratör från Tankafetast hämtades av polis i april.
På Tankafetast länkas användarna till torrentfiler.
3 av 5
På Tankafetast länkas användarna till torrentfiler.
Den svenska sajten Undertexter har tagits ned efter en polisrazzia.
4 av 5
Den svenska sajten Undertexter har tagits ned efter en polisrazzia. - Foto: Montage
Kammaråklagare Fredrik Ingblad, en av två särskilda upphovsrättsåklagare i Sverige.
5 av 5
Kammaråklagare Fredrik Ingblad, en av två särskilda upphovsrättsåklagare i Sverige. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Så vill Tankafetast hjälpa Undertexter

Efter razzian mot Undertexter.se. Nu får sajten stöd av en annan svensk sida som varit föremål för tillslag. – Vi ska hjälpa dem omöjliggöra en framtida räd, säger "Almighty", en av de bakom Tankafetast.com.


Razzian i oktober

Den 1 oktober 2012 genomfördes en polisrazzia mot Tankafetasts tidigare webbhotell, PRQ, i Stockholm.

Det bekräftades för Nyheter24 samma dag.

Polisen hämtade då fyra servrar.

– Det är första gången sedan 2010 de gör det, sa webbhotellets ägareMikael Viborg till Nyheter24 då.

Sedan dess ligger den svenska torrentsajten hos ett helt annat, men okänt, webbhotell.

STOCKHOLM. Svenska sajten Tankafetast.com blev känd internationellt förra året efter att polisen gjort ett tillslag mot webbhotellet PRQ i hopp om att hitta deras servrar. I våras togs en av administratörerna in till förhör. Nu vill teamet bakom torrentsidan hjälpa Undertexter.se, som var föremål för en razzia på tisdagen.

– Vi tänkte ge dem flera av våra skydd som är tekniska lösningar mellan omvärlden och det egentliga innehållet för att omöjliggöra en framtida räd, säger Almighty, en av personerna bakom Tankafetast, till Nyheter24.

Numera återfinns torrentsajtens servrar på flera håll i världen. Närmare bestämt krävs det fem räder i fem olika länder för att de ska åka fast, menar dem.

– När första källan får en razzia så flyttar vi bara de andra fyra till nya områden och på så sätt måste arbetet med att hitta oss börja om från steg ett igen, säger Almighty.

"Lärt oss att vara beredda på det värsta"

Efter beskedet om räden mot Undertexter gick sajtens crew ut på sin Facebooksida för att ge sitt stöd. Där uppmanade de också sina över 100 000 fans att rösta på Piratpartiet, som också varit starkt kritiska till razzian.

– Det är upprörande, sa partiledaren Anna Troberg, som själv jobbat med översättning och textning, till Nyheter24 under onsdagen.

Sedan tillslaget förra hösten har Tankafetastgänget ägnat sig åt att täppa till de möjliga hål som fanns för myndigheterna att hitta in via. 

– Vi har lärt oss att vara beredda på det värsta och ha flera lösningar att falla tillbaka på, säger Almighty.

De bästa tipsen de har till Undertexters crew är att hela tiden ta det säkra före det osäkra. Och vara snäll mot sina besökare.

– Att förbereda sig, att se till att anonymisera sig, att vara noga med att inte göra folk illa (virus, spam eller annat omoraliskt mot vanliga individer). För då har man folk på sin sida och kan alltid få hjälp, säger Almighty och fortsätter:

– Men framförallt, se till att man har en backuplösning om allt försvinner. Backup på sajten, en extra server på ett helt annat datacenter som aldrig använts, redo att tas i bruk om något händer. 

"Ungefär som att lägga ut ett manus"

Det var på tisdagen som polis slog till på två platser i Sverige kopplade till sajten Undertexter.se, där man kan ladda ned textning till exempelvis filmer. Enligt upphovsrättsåklagaren Fredrik Ingblad kan det röra sig om brottslig verksamhet.

– Det är ungefär som att lägga ut ett manus, sa han till Nyheter24 tidigare under onsdagen.

En av de bakom Undertexter togs in på förhör men släpptes senare. Personen nekar till brott.

På Twitter har det varit starka reaktioner mot räden:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.