Man sparkades efter Hitlermeme – får 12,5 miljoner i skadestånd

För eller senare var det tvunget att hända. Nu har någon lyckats "tjäna" pengar på det Hitlermeme som skapades ur filmen "Der Untergang".


Bakgrunden

Klippet kommer från början från den tyska storfilmen "Der Untergang".

I filmen, som är regisserad av Oliver Hirschbiegel, spelar Bruno Ganz Hitler.

Det är alltså Ganz som i massvis av klipp tycks skälla ut allt från fotbollsspelare till chefer.

I princip alla som någon gång använt sig av det här "internet" har sprungit in i ett av de mest spridda memes som någonsin skapats – de videosekvenser under vilka Hitler skäller ut diverse undersåtar och undertexterna har anpassats för att få fram de enskilda skämtarnas budskap.

Första att tjäna pengar

Nu har någon för första gången lyckats tjäna pengar på det hela. Men inte direkt på något väntat sätt. Faktum är att Grant Williams, 46, till en början fick sparken från sitt jobb som chef över den asiatiska aktiehandeln på Jefferies Group LLC.

Detta efter att han hänvisat till en video där Hitler till synes skäller ut hans chefer i ett månadsmejl till medarbetarna i december 2010. 

Rejält skadestånd

Men nu, efter över två och ett halv år, så har han vunnit en lång rättslig tvist mot sin före detta arbetsgivare och får ett skadestånd på 1,86 miljoner dollar, eller motsvarande 12,5 miljoner svenska kronor, rapporterar Bloomberg.

En dom som torde göra Williams till den förste personen i världen att bli ekonomiskt oberoende på grund av det klassiska Hitlermemet.

Se några klassiska varianter av det aktuella Hitlermemet här:

Hitler får reda på att Tyskland och Sverige spelade 4-4.

Hitler reflekterar över järnrörsskandalen.

Hitler skäller ut de rödgröna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.