Anna Björk från Hallstahammar vädjar till allmänheten om att få hjälp.
1 av 5
Anna Björk från Hallstahammar vädjar till allmänheten om att få hjälp. - Foto: Pixabay/Knorr/Privat
Dottern Emma, 11 år, har väldigt specifika behov när det kommer till exempelvis mat.
2 av 5
Dottern Emma, 11 år, har väldigt specifika behov när det kommer till exempelvis mat. - Foto: Pixabay
Det eftertraktade örtsaltet.
3 av 5
Det eftertraktade örtsaltet. - Foto: Knorr/Unilever
Nu hoppas Anna att hennes dotter kan få tag i några extra kryddburkar med hjälp av godhjärtade medmänniskor.
4 av 5
Nu hoppas Anna att hennes dotter kan få tag i några extra kryddburkar med hjälp av godhjärtade medmänniskor. - Foto: Privat
Anna och hennes dotter Emma när hon var yngre (namnet Emma är fingerat enligt hennes eget önskemål).
5 av 5
Anna och hennes dotter Emma när hon var yngre (namnet Emma är fingerat enligt hennes eget önskemål). - Foto: Privat

Anna ber svenska folket om hjälp – varje kryddburk är livsviktig för dottern

Emma, 11, har väldigt specifika krav när det kommer till mat. Nu vädjar mamman om hjälp att få tag i den svårhittade kryddan.


Att många barn är petiga med maten är inga konstigheter. Men för en del barn kan en viss typ av mat vara fullständigt livsavgörande.

Nyligen dök en ovanlig förfrågan upp i en stor grupp på Facebook. Efterlysningen kom från Louise, som ville hjälpa sin vän Anna Björk, från Hallstahammar.

Annas dotter Emma är 11 år och älskar kryddan Ört Aromat från Knorr. Hon har den på nästan all mat, som ris, potatis och nudlar.

Emma fick tidigare en remiss till Barn- och Ungdomspsykiatrin, där det konstaterades att hon har autismliknande drag, men inte tillräckligt avgörande för att få en vidare utredning.

– Det är svårt för Emma. Kläderna ska vara på ett visst sätt. I skolan är det problem med vissa rörelser och höga ljud och det här med maten är extra svårt. Den får till exempel absolut inte vara kladdig, säger Anna Björk till Nyheter24.


Men tyvärr har favoritsaltet slutat tillverkas och blivit väldigt svårt att få tag i sedan dess. Ett lätt problem att lösa, kan en tycka. Det borde ju bara vara att byta till något annat örtsalt.

Men så enkelt är det inte.

– Den skola som Emma går på nu är jättebra. De har valt att bortse från kravet att hon måste ha en fastställd diagnos för att få rätt hjälp. De sätter in det stöd hon behöver. Men när hon börjar sjuan och ska byta skola, vad händer då?

Anna Björk och hennes dotter när hon var yngre. Bildkälla: Privat

Autism är en diagnos som yttrar sig på väldigt många sätt och spektrat är brett. Men att personer med den diagnosen har väldigt specifika krav kring bland annat mat är inte ovanligt.

Just kryddan Ört Aromat från Knorr (som ägs av Unilever) har varit väldigt viktig för Emma ända sedan hon var liten, säger hennes mamma.

När kryddan slutade tillverkas har Anna desperat försökt hitta nya lösningar och provat nya sorter, men absolut ingen annan har fungerat.

Anna har också provat att föra över andra kryddsorter i den burk som Emma föredrar, för att se om det är en psykologisk effekt som gör att det är just burken som är viktig. Men inte heller det gick, Emma märker skillnaden i smaken direkt och vägrar äta.

– Jag vet att kryddan innehåller glutamat, som inte är särskilt hälsosamt. Men om valet står mellan att låta Emma äta små mängder av glutamat mot att hon inte äter något alls, då är valet ganska givet, säger Anna.

Efter kompisen Louise efterlysning på Facebook har många engagerat sig i jakten på den viktiga kryddan. En del har även erbjudit sig att skicka sina halvfulla förpackningar, vilket har mottagits tacksamt. Varje liten burk gör skillnad för Emmas välmående.

Anna har på alla sätt försökt lösa problemet och funderar även på att starta en namninsamling för att få Knorr att ta tillbaka kryddan i sortimentet.

Emma är inte den enda som saknar det älskade örtsaltet. Bildkälla: Facebook

– Jag är helt överväldigad av den fina responsen och är jätteglad att någon lyfter det här. Jag har både mailat och ringt Knorr och verkligen bönat och bett om att de ska ta tillbaka kryddan. Det svar jag har fått är att de kan tänka sig att ta tillbaka den om efterfrågan skulle visa sig vara tillräckligt stor.

Nu hoppas Anna att fler konsumenter som saknar det älskade örtsaltet ska höja sina röster och hjälpa henne att göra tillvaron lättare för dottern.

Och om det finns någon som kommer över en burk med just Ört Aromat från Knorr så är hon oerhört tacksam för alla kryddburksgåvor Emma kan få.

Fotnot: Emma är ett fingerat namn, av hänsyn till hennes eget önskemål. Nyheter24 har sökt Unilever för en kommentar.

Missa inte det rörande filmklippet som visar pappan Luis som tar sin autistiska son på konsert med sina idoler Coldplay. Här kan du också läsa om lilla autistiska Cornelius hjärtskärande brev – och det fantastiskt fina som hände efter att hans pappa fick se det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Saknar du också någon mat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.