Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

"Att bli utskälld av Björn Ranelid"

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Gabriella Lahti och hennes kolumn vecka 50.


Gabriella Lahti

Gabriella Lahti är nyhetschef på Nyheter24.se

Följ henne på twitter @gabriellalahti 

Läs hennes kolumn vecka 49  

Följ hennes blogg   

Eller följ henne på instagram 

JUST NU. Jag jobbar ganska mycket med att bygga upp en lista med personer som tackat ja till så kallade "Hemma Hos"- reportage. 

Ett Hemma Hos (eller ska vi förkorta det HH så det känns poppigt och väldigt omtalat) betyder inte att jag alltid åker hem till personen ifråga. Till exempel kan jag ta en bärs med Slash på en krog någonstans på söder där jag vet han gillar att hänga när han besöker Stockholm. Jag kan träffa Erik Almqvist på en ungersk restaurang och beställa gulash eller fylld vitkål för två. Eller så ber jag Jan Guillou ta mig till det ställe där han känner att inspirationen flödar som bäst - framför den öppna brasan i sommarstugan, under Västerbron eller kanske den där hörnan i Vasastan där de serverar kråka under vissa säsonger?

Lite hintar om vad som komma skall fick du där. Fast han är svårflörtad den där Jan, måste jag bestämt hävda. Och Björn Ranelid skällde ut mig i 20 minuter för att sedan önska mig en trevlig dag och nej tack till ett HH. Jag fick inte en syl i vädret under hela samtalet. Inte konstigt att han tackade nej när jag inte ens hunnit förklara vad ett HH går ut på. Men du kära läsare, kanske har bättre tålamod, så nu ska jag berätta:

Varför gör jag dessa HH och satsar stenhårt på att det ska bli årets - eller nästa års - grej? Jo, jag tror att det är viktigt att prata med och inte bara om, personer. Jag tycker ofta det är mycket snack om vad personen gör just nu men lite snack med personen om vad den gjorde förr. Vad var det som fick honom eller henne att brinna, satsa, fokusera, kämpa till den grad att de flesta i Sverige kan personens för- och efternamn?

Att prata i en miljö där de känner sig hemma är A och O och det kan ta tid och vara svårt för en journalist att bli insläppt och få ta del av det privata, oavsett hur mycket eller lite personen väljer att dela med sig av. Jag kan rakt upp och ner berätta om mina privata kvällar framför "The walking dead" med katten i knät och en Daim i handen (som legat i kylen några timmar först), för jag tror inte det är speciellt många som bryr sig. Men om Claire Danes (ja, hennes namn finns med på listan) säger det - blir det en helt annan femma. Inte nog med att hon helt plötsligt gjort PR för Kraft Foods och amctv, utan hon verkar också för några sekunder vara... precis som alla andra. Det är just de här sekunderna jag samlar på.

Dörren som öppnas och välkomnar journalisten är tung. Men när den väl öppnas, är det mig ni ser. 

Missa inte mina Hemma Hos reportage som sätter igång mycket snart på Nyheter24!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.