- Foto: Fannie Söderlind, Henrik Montgomery/TT & Pexels

Nej, "girl math" är inte kvinnohat – det är du som saknar humor

KRÖNIKA. Är en energidryck för 20 kronor gratis? Ja, det kan man säga om du använder Girl math. Trenden på Tiktok gör människor mer transparenta med sitt konsumerande och får dig att inte känna dig ensam, och jag kan inte annat än att hålla med.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Girl math är den senaste virala trenden på Tiktok där främst tjejer delar med sig av sitt resonemang när det gäller att spendera pengar. Resonemanget är kanske inte helt logiskt för vissa men jag kunde inte känna mig mer träffad. 

Allt som betalas med kontanter är gratis 

Hur går då resonemanget till? Jo, girl math är till exempel när du vanligtvis köper energidricka på Pressbyrån men väljer att köpa på Ica och känner att du har tjänat 15 kronor. Du läste rätt, alltså tjänat pengar, inte sparat pengar. 

Ett annat exempel är när du har köpt något för 200 kronor som du ångrar och ska returnera, vips så har du tjänat 200 kronor. Kanske väljer du att ta dina tjänade 200 kronor och köpa kläder för 250 kronor? Ja, då kostar de bara 50 kronor. 

Om du inte kände igen dig i exemplen ovan så kanske detta passar bättre in på dig: att något är gratis när du betalar med kontanter istället för kort. Kände du dig träffad? För det gör jag. 

En trend som inte bör tas på för stort allvar

Jag håller med om att resonemanget inte är ekonomiskt hållbart men jag håller inte med om att girl math skulle vara förminskande. De som är emot trenden menar att den är förminskande då den bygger upp en stereotyp att tjejer inte kan matte och är lättlurade av reklam som två för en. 

Men det dessa personer missar är att girl math lyfter frågan om privatekonomi och gör folk villiga att prata om det. Girl math är ju ett dunderläge för att öppna upp för diskussion. Här har vi en trend som många människor kan relatera till och då kan vi låta den vara lättsam och rolig. Man behöver faktiskt inte sätta på sig de allvarliga glasögonen för minsta grej. Kanske är det just humor som vi behöver för att lätta på trycket och börja prata öppet om pengar? För det är ju ingen hemlighet att vi är lite hysh hysh om vår ekonomi. 

Skärmdump: Instagram

Att spendera pengar på skit är ingen nyhet

Dessutom kan vi skratta åt oss själva och vår konsumtion. För de allra flesta är det ingen nyhet att vi spenderar alldeles för mycket pengar på skitsaker, därför kan det vara passande med ett gott skratt när vi ser att fler spenderar pengar på skitsaker precis som en själv. 

Summan summarum är att girl math inte är förminskande, det är du som saknar humor. För mig känns girl math bra, jag känner mig trots allt lite extra ekonomisk när jag köper min energidricka på Ica istället för Pressbyrån. Det känns ännu bättre när jag ser att andra resonerar på samma lite ologiska sätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!