Nyheter24:s Matilda Andersson.
Nyheter24:s Matilda Andersson. - Foto: Nyheter24

Det är jättejobbigt att vara feminist

om att det är jobbigt – men nödvändigt – att ständigt vara medveten om allt som är knas.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Matilda Andersson är nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @matilda_and 

Mitt "feministiska uppvaknande" kom relativt sent.

Tidigare tyckte jag mig inte ha ett behov av att vara feminist, eftersom jag "klarade mig fint ändå". Det var väl bara att jobba på, liksom?

Men för några år sedan hände något. Det var som att jag började se saker i ett större perspektiv, i stället för att bara se det som hände precis framför näsan på mig. Jag började plussa ihop smådelar och se en helhet. Fram trädde något jag inte tyckte om: Jag gissar att det lättast beskrivs som strukturer.

Plötsligt var skämt om "regeringen därhemma" och "virriga tjejer" inte längre kul. Kvinnan i köket och mannen i vardagsrummet skavde. Klapp på huvudet blev jätteobekvämt och restaurangpersonal som automatiskt kom med notan till bordets enda man i stället för till mig gjorde mig förbannad. Jag började sätta stolthet i att hala upp kortet. I att våga ta obekväma diskussioner – till och med på släktmiddagarna.

Jag kan inte exakt sätta fingret på vad som fick mig att börja se. Troligtvis blandningen av en hel massa: ålder, livssituation, samhällsdebatt, nya vänner, gamla vänner.

Jag pratade med en kompis om det där, om att vakna sent. Egentligen är det skit samma vad det beror på att uppvaknandet inte kom tidigare, men en sak är klar – när en väl börjat tänka feministiskt går det inte att sluta. Och det är skitjobbigt.

Det tär på en att ständigt bli påmind om skeva strukturer och orättvisor som bara grundar sig på en enda sak: mitt kön. Jag har tyckt mig vara "en stark" kvinna utan behov av behöva ta olika fighter. Men det är så mycket skitsnack. För ingen kvinna kan ensam vara lika stark som tusen tillsammans.

På tisdagen publicerades Forbes-listan över världens rikaste personer. Bland topp 50 finns bara nio kvinnor. Det borde vara minst 25. 

På söndag är det 8 mars och internationella kvinnodagen. En dag för att uppmärksamma allt det som fortfarande är skevt – och som är jobbigt att se. 

Men ju fler det blir som ser allt det jobbiga – desto fler blir vi som kan försöka göra något åt det. Och då borde det väl till sist leda till att allt blir lite mindre skevt och mycket mera bra, eller hur?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du feminist?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.