"Först nyligen kunde jag be mina älskade systrar om förlåtelse" skriver Amanda Leander, reporter på Nyheter24.
"Först nyligen kunde jag be mina älskade systrar om förlåtelse" skriver Amanda Leander, reporter på Nyheter24. - Foto: Tom Jerry Boman / Nyheter24

Jag var bara 8 år när pedofilen tog kontakt

Det tog mer än 20 år innan jag ens kunde börja bearbeta minnet av skammen efter upplevelsen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyheter 24 skriver i dag om Alicia Högfors Lindståhl, som genom ett telefonsamtal med en bedragare blev utsatt för ett sexuellt övergrepp.

Min intervju med Alicia väckte starka känslor och minnen till liv, av den pedofil som i hemlighet ägnade tid åt att kartlägga oss barn i familjen.

Mannen ringde på vår hemtelefon när jag och mina två äldre systrar var ensamma hemma efter skolan. Han hade ett tilltal som om vi hade träffats många gånger förut.

Artigt och väluppfostrat svarade jag på frågor om hur jag och mina två storasystrar mådde, hur gamla vi var nu, samtidigt som jag febrilt försökte komma på vem mannen var.

Övergången från ett vardagligt samtal till grova frågor om mina äldre systrars pubertetsutveckling skedde så genomtänkt och sömlöst från hans sida. Jag märkte det inte själv.

Jag ser mig själv så tydligt utifrån. Sittande hukad på golvet, tyst gråtande under hallbordet. Mannens påträngande frågor i en allt stridare ström. Luren som jag håller bort från örat, för att värja mig från hans ord.

Skammen sköljde över mig som en flodvåg när jag insåg vad han hade fått mig till. Jag hade berättat allt om mina systrars nakna kroppar för en fullständig främling. Jag hade svikit systerskapet.

Plötsligt rycker min ena syster luren ur handen på mig och frågar vem jag pratar med. Jag fortsätter gråta. Håller ett krampaktigt tag runt mina ben, nacken är böjd av förnedring.

Först nyligen kunde jag be mina älskade systrar om förlåtelse. Det var det jag under alla dessa år kände så starkt att jag behövde göra. Be om förlåtelse. För det en vuxen man gjorde mot ett litet barn.

Jag ger den skammen tillbaka till dig nu. Till dig, du vuxna människa som tog dig rätten att förnedra och skrämma mig, som var ett barn.

Det är du som ska be om förlåtelse till mig.

Jag har mina systrars villkorslösa kärlek. Du har bara din skam.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

1 timme sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.