En ny statsminster är inte allt för långt bort – så länge allt går vägen för Ulf Kristersson
En ny statsminster är inte allt för långt bort – så länge allt går vägen för Ulf Kristersson - Foto: Fredrik Sandberg/Stina Stjernkvist/SvD/TT

Nyheter24 reder ut: Då kan Sverige tidigast ha en ny statsminister

Ulf Kristersson har tilldelats det första sonderingsuppdraget – vad händer nu? Nyheter24 listar stegen som står emellan honom och statsministerposten, och vad som krävs för att han ska nå den.


Vid 14.30-tiden på måndagen kallade talman Andreas Norlén till pressträff, efter att ha fört samtal med samtliga partiledare i en inledande talmansrunda. 

Han meddelade att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tilldelas det första sonderingsuppdraget, och får i uppgift att försöka bilda regering. Enligt Norlén hade samtliga högerpartier lyft fram M-ledaren som en lämplig kandidat för det första uppdraget.

– Som ett resultat av talmansrundan har jag beslutet att ge Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén på pressträffen.

Ulf Kristerssons uppdrag: Undersöka sitt stöd att bilda regering

Så vad händer nu, och när kan Sverige tidigast ha en ny statsminister?

Först och främst måste Ulf Kristersson undersöka sin möjlighet att få stöd att bilda regering och tillträda posten – något som talmannen vanligtvis sätter en deadline på. Men så är inte fallet nu, eftersom en ny mandatperiod innebär att även en ny talman ska röstas fram. 

Den här gången har Andreas Norlén därför valt att ge Kristersson sonderingsuppdraget utan deadline, för att kunna överlämna det ansvaret till personen som efterträder honom på talmansposten.

Vilka partier kan nästa talman komma ifrån, och kan Andreas Norlén röstas fram på nytt? Här reder Nyheter24 ut fem krångliga politiska begrepp – aktuella just nu.

Beskedet kommer efter talmansomröstningen

Talmansomröstningen äger rum den 26 september, och enligt reglerna måste en ny talmansrunda äga rum efter det – även om Andreas Norlén sitter kvar på posten. 

När riksdagen öppnar den 27 september kan talmannen tidigast lägga fram ett förslag på ny statsminister, och de partier som skulle ingå i dennes regering. Därefter får partierna rösta om förslaget, som måste bordläggas i riksdagen vid två tillfällen, på två olika dagar. Den nya statsministern får tillträda posten utan majoriteten "ja"-röster i riksdagen, så länge inte en majoritet röstar "nej". Detta kallas för negativ parlamentarism – läs mer här.

Först den 30 september kan Sverige tidigast ha en ny statsminister, enligt statsvetaren Tommy Möller som DN varit i kontakt med. 

– Men det förutsätter att Ulf Kristersson säger till talmannen att han har en majoritet bakom sig, eller snarare inte en inte en majoritet mot sig, säger han till tidningen.

Kan Jimmie Åkesson (SD) bli statsminister?

I riksdagsvalet 11 september stod det klart att Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti efter Socialdemokraterna – och större än Moderaterna. Ändå var det Kristersson, och inte SD-ledaren Jimmie Åkesson som fick det första sonderingsuppdraget från talmannen. 

Vad beror det på? Här kan du läsa mer om Jimmie Åkessons chanser att bli statsminister.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!