Kan Jimmie Åkesson bli statsminister i valet 2022? Nyheter24 reder ut vad som gäller
Kan Jimmie Åkesson bli statsminister i valet 2022? Nyheter24 reder ut vad som gäller - Foto: Stina Stjernkvist/Christine Olsson/TT

Valet 2022: Kan Jimmie Åkesson bli statsminister?

Sverigedemokraterna är landets näst största parti enligt flera nya mätningar. Ändå lyfts Ulf Kristersson (M) fram som oppositionens enda statsministerkandidat, och inte Jimmie Åkesson. Vad beror det på, och kan SD-ledaren bli statsminister i årets val?


På söndag den 11 september är det dags för riksdagsval i Sverige. Nu pågår en intensiv valspurt där partierna gör allt de kan för att säkra de sista, potentiellt avgörande rösterna.

För en del kan det kännas svårt att navigera i den politiska djungeln. Känner du att du vill läsa på mer om hur riksdagspartierna ställer sig i några av valets viktiga frågor? Här kan du läsa mer om vilka partier som vill ha mer invandring – och här listar Nyheter24 de olika partiernas planer för att lösa bostadskrisen.

Alla vår artiklar inför valet 2022 hittar du här!

Därför är Ulf Kristersson oppositionens statsministerkandidat

I flera av de senaste opinionsmätningarna, däribland SVT:s/Novus dagliga opinionsundersökning från den 8 september, är Sverigedemokraterna landets näst största parti med 21 procent av rösterna. Bara Socialdemokraterna är större på 29 procent.

Moderaterna, som länge varit Sveriges andra största riksdagsparti, noterade 18 procent av rösterna i mätningen. Ändå är M-ledaren Ulf Kristersson oppositionens statsministerkandidat, och inte Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson

För Nyheter24 berättar Johan Hellström, docent i statsvetenskap, hur det kommer sig:

– Åtminstone innan valet är också Moderaterna det största oppositionspartiet. Men viktigare är att det är Ulf Kristersson som samlar det största regeringsunderlaget eftersom inget av riksdagspartierna öppnat upp för att bilda en regering där Sverigedemokraterna ingår. Åtminstone nu innan riksdagsvalet.

Kan Jimmie Åkeson bli statsminister i valet 2022?

Vem som kommer bli statsminister efter att valet avgjorts går såklart bara att spekulera i än så länge. Men oavsett valresultat har Hellström svårt att tro att Jimmie Åkesson kommer bli oppositionens kandidat till statsministerposten – även om det inte är en omöjlighet i teorin.

– Nej, det är inte speciellt realistiskt. Inte efter det här riksdagsvalet i alla fall, säger han till Nyheter24.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, utvecklar resonemanget i en intervju med SVT

– Hittills har de övriga partierna på Kristerssons sida sagt att man inte vill acceptera Sverigedemokraterna ens i regering. Att man då skulle acceptera SD som statsministerparti är mindre troligt.

Så kan SD påverka utanför regeringen

Men även utanför en regering har man goda påtryckningsmöjligheter om man hotar med att dra bort stödet, menar Hinnfors. 

Han drar paralleller till Danmark, där Dansk Folkeparti fick igenom stor del av sin migrationspolitik som stödparti åt regeringen. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Polisen rapporterar om brand, Landskrona

3 timmar sedan
"En bil brinner på Lilla Strandgatan och polis larmas till platsen.", skriver polisen på sin hemsida.