Nyheter24

fre 18 april 2014

TIPSA OSS!
Nyheter24 avslöjar
10 bilder
 
 • Mona Sahlin, Jimmie Åkesson, Tobleroneaffären, Sverigedemokraterna

  Sverigedemokraternas partiledare hånar socialdemokraten Mona Sahlin för Tobleroneaffären under en kryssning våren 2010.

 • Mona Sahlin, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, Tobleroneaffären

  Jimmie Åkesson med en öl i handen.

 • Mona Sahlin, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, Tobleroneaffären

  Tobleroneaffären var en stor svensk politisk skandal som uppdagades i oktober 1995. Då avslöjades det att socialdemokraternas Mona Sahlin, under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990-1991, vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg.

 • Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, Mona Sahlin, Tobleroneaffären

  Sahlin hade då köpt varor, hyrt bilar för privat bruk samt tagit ut kontanter. Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor.

 • Sverigedemokraterna, Tobleroneaffären, Jimmie Åkesson, Mona Sahlin

  Bland varorna fanns två Toblerone, vilket gav skandalen namnet

 • Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, Mona Sahlin, Tobleroneaffären

  ...under en kryssning med Sverigedemokraternas partitopp passade en kraftigt berusad Jimmie Åkesson på att håna Mona Sahlin för Tobleroneaffären.

 • Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, Mona Sahlin, Tobleroneaffären

  Bilden är enligt Nyheter24:s källor tagen på våren 2010 när flertalet SD-toppar åkte på en kryssning. När bilden började spridas på bland annat Facebook reagerade Jimmie Åkesson starkt och krävde att den skulle tas bort.

 • Mona Sahlin, Tobleroneaffären, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

  Nyheter24:s nyhetschef Henrik Eriksson träffade Mona Sahlin på torsdagen förra veckan.

 • Tobleroneaffären, Mona Sahlin, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

  Hon fick då ta del av bilderna där Jimmie Åkesson hånar henne på fyllan.

 • Tobleroneaffären, Sverigedemokraterna, Mona Sahlin, Jimmie Åkesson

  Mona Sahlin menar att Åkessons agerat olämpligt.

Här fyllehånar Jimmie Åkesson Mona Sahlin

Nyheter24 kan nu avslöja hur en berusad Jimmie Åkesson ses hålla en stor Tobleroneförpackning samtidigt som han flinar in i kameran som ett hån mot Mona Sahlin.

Sverigedemokraterna går just nu igenom sin värsta kris i partiets historia. Fyra partimedlemmar, varav tre partitoppar, har fått lämna alla sina uppdrag efter att fylleskandal på fylleskandal rullats upp i media. 

Att SD-topparna gillar att festa har nog få missat. Nyheter24 har tidigare avslöjat hur Jimmie Åkesson fastnade på bild under en av Kent Ekeroths skandalfester - som fick avbrytas av riksdagsvakter. Nu har det hänt igen. Och den här gången är det Åkesson själv som beter sig allt annat än seriöst och statsmannamässigt.  

Hånar Mona Sahlin för Tobleroneaffären

Nyheter24 har fått ta del av privata bilder på en berusad Jimmie Åkesson som ses hålla upp en stor Tobleroneförpackning i ett hånfullt uttryck mot Mona Sahlin, med hänvisning till den skandal som avslöjades och kom att kallas just Tobleroneaffären

Sverigedemokraterna vill först inte kännas vid bilden och menar att Jimmie Åkesson aldrig skulle få för sig att håna en politisk motståndare.

– Jag vet, vi gör så här. Vi skickar blommor redan i eftermiddag då, säger Jimmie Åkessons pressekretare Linus Bylund till Nyheter24.

Bilden togs under valkampanjen 2010 då Mona Sahlin fortfarande var partiledare för Socialdemokraterna. 

– Mona Sahlin har inom Sverigedemokraterna alltid setts som den mest hatade politikern, säger en SD-källa med god insyn i partiet till Nyheter24.

När Nyheter24 träffar Mona Sahlin i Stockholm har hon precis landat i Sverige efter en resa till USA. När hon får se bilderna skrattar hon först till. 

– Det här visar på att det inte bara är Kent Ekeroth och järnrörsgänget som beter sig på ett olämpligt sätt, säger hon och fortsätter:

– Jag skrattar åt det. Men SD är inte ett parti som alla andra.

Hur ser du på att Jimmie Åkesson som partiledare hånar dig på det här sättet?

– Ja, Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund eller Jan Björklund skulle aldrig få för sig att ta på sig så här och bete sig på det här sättet. Det här bevisar att man inte bara kan ta på sig en kostym och förvänta sig att man inte ska bli granskad.

En stund senare ringer Linus Bylund upp Nyheter24. Då har han själv tagit reda på var och när bilden togs. 

– Jag var själv inte med på den här resan men jag känner personen som har tagit bilden och pratat med honom. Personen gav den här förpackningen till Jimmie och sa "håll upp den här" och sedan tog han bilden. Jimmie Åkesson skulle aldrig håna politiska motståndare. 

Statsvetaren Jenny Madestam anser att Åkessons beteende är oacceptabelt och menar att det definitivt kan undergräva förtroendet för honom. Det strider också mot kutymen i svensk politisk kultur där det normalt sätt finns en schysst nivå om att man inte agerar på det sättet, menar Jenny Madestam.

– Hela sättet att agera på är så långt ifrån statsmannamässigt man kan komma och vad vi kan förvänta oss av politiska ledare i Sverige, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Jimmie Åkesson kommer naturligtvis behöva förklara sig och sitt agerande. Det här pubertala beteendet och gängstilen strider så mycket mot den andra bilden som han vill förmedla av sig själv. 

Att Åkesson starkt ogillar Mona Sahlin är välkänt sen tidigare. När hon lämnade riksdagen i början på 2011 tackade alla partiledare Sahlin för hennes tid i riksdagen. Det gjorde även Jimmie Åkesson. Fast inte på samma sätt som de andra.

– Det råder en hjärtlig stämning i riksdagen, kanske av förklarliga skäl. Jag har inget tacktal, men jag vill tacka för inspirationen. Mona Sahlin har blivit en symbol för det vi kämpar emot, det mångkulturella projektet, sa Jimmie Åkessons till den avgående partiledaren Mona Sahlin.

Kommer du ihåg att han sa det här till dig i riksdagen?

– Ja, och jag tackade honom för det. Jag vet ju vad personer som är främlingsfientliga tycker om mig, säger Mona Sahlin till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har träffat de här grabbarna flera gånger under åren. Jag vet ju vad dom tycker om mig. Men något sådant här har jag aldrig sett förut.

Bilden där Jimmie Åkessons hånar Sahlin är enligt Nyheter24:s källor tagen på våren 2010 när flertalet SD-toppar åkte på en kryssning. Bilden visar upp en annan sida av partiledaren Jimmie Åkesson än den vi lärt känna. Bakom stängda dörrar och när kostymen åkt av, är det alltså inte bara andra partimedlemmar som beter sig olämpligt. 

Bilden spreds först på Facebook för över två år sedan. Då reagerade den då 31-årige Jimmie Åkesson starkt och krävde att den skulle tas bort. 

– Han ville inte att allmänheten skulle få se den andra sidan av honom, den som bara de i SD-toppen känner till. Det vill säga killen som drack för mycket och tappade kontrollen, säger SD-källan.

Hur skulle du beskriva alkoholkulturen inom partiet? 

– Det sups så in i helvete på så gott som alla sammankomster.

Jenny Madestam kan verkligen förstå att Jimmie Åkesson blir rädd för att en annan bild av honom ska komma fram. Hon menar att han tidigare har varit fläckfri och varit den som tar avstånd från förkastliga aktiviteter. 

– Nu visar han sig vara en del av det. Det blir problematiskt för honom att snacka sig ur det. Han kommer säkert förklara det som att han skämtade och klädde ut sig, säger Madestam och fortsätter:

– Det här med dubbelheten, när väljarna uppfattar att man säger en sak och man gör något annat, det är svenska väljare allergiska emot. 

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, Mona Sahlin, Tobleroneaffären


KOMMENTARER

1 bild
 
 • John Kerry, Ryssland, USA, Ukraina, Sergej Lavrov

  USA:s utrikesminister John Kerry med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.

0

USA och Ryssland överens – så ska våldet stoppas i Ukraina

USA och Ryssland ska på torsdagen ha kommit överens om en fredlig lösning på krisen i Ukraina. Bland annat ska beväpnade grupper avväpnas och ockuperade byggnader lämnas tillbaka.

2 bilder
 
 • Falun Våldtäkt mot barn, Kondylom, Frias, Hovrätten, Sexköp

  Mannen dömdes först men frias nu.

 • Hovrätten, Sexköp, Kondylom, Frias, Falun Våldtäkt mot barn

  Svea hovrätt friar mannen för att bevisningen inte anses hålla.

34

Dömdes för våldtäkt av tolvårig pojke – frias av hovrätten

I tingsrätten dömdes mannen för att brutalt ha våldtagit en tolvårig pojke och smittat denne med kondylom. Nu frias han dock av hovrätten – trots att de anser att pojkens berättelse är "trovärdig".

5 bilder
 
 • Valparáiso, Video, Brand, Chile, Drönare

  Nej, det är inte hämtat från någon katastroffilm. Det är en verklig katastrof.

 • Brand, Drönare, Chile, Valparáiso, Video

  Så här såg det ut när Valparáiso brann i veckan.

 • Chile, Drönare, Video, Valparáiso, Brand

  Nu försöker invånarna rädda det som räddas kan.

 • Chile, Valparáiso, Brand, Video, Drönare

  11 000 personer har blivit hemlösa.

 • Drönare, Video, Brand, Valparáiso, Chile

  Skogsbranden har hittills tagit 15 liv.

5

Drönarvideon visar den verkliga förödelsen i Valparaíso

Det är jättebranden som dödade minst 15 personer och lämnat 11 000 utan hem. Här visas skadorna upp från en annan synvinkel. Den ovanifrån.


3 bilder
 
 • Hets mot folkgrupp, Judar, Örebro, Behrn Arena, Hitlerhälsning, Supporter, AIK, Berusad

  Supportern döms till hets mot folkgrupp. Mannen på bilden har inget med händelsen att göra.

 • Supporter, Berusad, Judar, Örebro, Hitlerhälsning, AIK, Behrn Arena, Hets mot folkgrupp

  Händelsen skedde på Behrn Arena i Örebro år 2012.

 • AIK, Hets mot folkgrupp, Judar, Berusad, Supporter, Behrn Arena, Hitlerhälsning, Örebro

  Matchen slutade 2–2.

7

Supporter dömd för hets mot folkgrupp – gjorde Hitlerhälsning och skrek "döda judar"


4 bilder
 
 • Norge, lavin, Youtube, off pist

  Norska off pist-åkaren Eric Hjorleifson på väg ner innan lavinen slår till.

 • Youtube, off pist, Norge, lavin

  Men sen händer det snabbt.

 • off pist, Youtube, lavin, Norge

  Hjorleifsons hand är det enda som går att tyda i snökaoset.

 • Youtube, off pist, lavin, Norge

  Som tur är kommer Hjorleifson ut ur lavinen relativt oskadad.

2

Här försvinner offpist-åkaren in i lavinen

Det är påsk snart och många passar på att åka till fjällen. Men var försiktig så att du inte hamnar i samma sits som den här kanadensaren.

5 bilder
 
 • Cooper Manning, sammanbrott, Baseboll, Medmänsklighet, Brendan

  Sjuårige Cooper Manning bryter nästan ihop när han inte får bollen.

 • Brendan, Baseboll, Medmänsklighet, sammanbrott, Cooper Manning

  Det börjar med stor besvikelse när spelaren kastar en för lös boll som inte når fram till honom.

 • sammanbrott, Brendan, Cooper Manning, Medmänsklighet, Baseboll

  Trots att han skriker åt vakten att ge honom bollen ges den bort till en annan åskådare.

 • Cooper Manning, Medmänsklighet, Brendan, Baseboll, sammanbrott

  Brendan visar medmänsklighet och kastar tillbaka bollen.

 • sammanbrott, Medmänsklighet, Cooper Manning, Brendan, Baseboll

  Slutet gott, allting gott.

0

Här kommer alla känslorna på en och samma gång

När vakten gav en baseboll till en annan åskådare höll Cooper Manning på att få ett rejält sammanbrott. Ett annat barns medmänsklighet skulle dock ställa allt till rätta igen.

4 bilder
 
 • PAOK Thessaloniki, Djurgarden, AIK, Pyroteknik, Bengaler, Stockholmsderbyt, Grekland, Olympiakos

  Det här är en bengalbränning.

 • Bengaler, Olympiakos, Stockholmsderbyt, Grekland, AIK, Djurgarden, PAOK Thessaloniki, Pyroteknik

  Det började ta fart innan matchen.

 • Stockholmsderbyt, Pyroteknik, Olympiakos, AIK, Grekland, PAOK Thessaloniki, Bengaler, Djurgarden

  Sedan brann det rejält.

 • PAOK Thessaloniki, AIK, Grekland, Olympiakos, Stockholmsderbyt, Djurgarden, Pyroteknik, Bengaler

  Inget som brydde varke spelarna i PAOK Thessaloniki och Olympiakos eller domarna.

17

Stockholmsderbyt kan slänga sig i väggen – det här är en pyroshow