1 av 7
- Foto: SCANPIX / SD Helsingborg / Faksimil
SD Helsingborgs ordförande tycker partitoppen tar lättare på språkbruk i sociala medier än vad han själv gör.
2 av 7
SD Helsingborgs ordförande tycker partitoppen tar lättare på språkbruk i sociala medier än vad han själv gör. - Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Pressekreteraren Linus Bylund får kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna.
3 av 7
Pressekreteraren Linus Bylund får kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Johansson tycker partitoppen visat dubbelmoral i behandlingen av Erik Almqvist.
4 av 7
Johansson tycker partitoppen visat dubbelmoral i behandlingen av Erik Almqvist. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
5 av 7
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
6 av 7
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
7 av 7
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

SD-ordförandens attack mot partitoppen: "Är ute och seglar"

När Nyheter24 frågade Jimmie Åkessons pressekreterare om länkning till olika hatsajter tog han inte avstånd. Nu får han och partitoppen hård kritik - för allt från detta till hur de hanterat Erik Almqvist: "Dubbelmoral".


Almqvist kvar i riksdagen

Trots löftet om att lämna riksdagen har Erik Almqvist ännu inte skickat in någon avsägelse, enligt Riksdag & departement. När Nyheter24 var i kontakt med ersättaren Anna Hagwall på torsdagen sa hon att hon fortfarande inte hört något nytt men att hon var med på ett möte med riksdagsgruppen på tisdagen i förra veckan.

Om Almqvist avgår kommer Olle Larsson, som lämnat Sverigedemokraterna, komma in som ersättare senare i år då Julia Kronlid går på föräldraledighet.

HELSINGBORG. Nyheter24:s granskning visade att sverigedemokratiska företrädare sprider inlägg från sajter som Exponerat, Fria Tider och nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten. Ändå valde Linus Bylund, pressekreterare till partiledaren Jimmie Åkesson, att inte ta avstånd från länkningarna.

Nu får han kritik från de egna leden.

– Jag tycker inte man kan gå ut och säga så där om man sitter i den position han har. Han är helt ute och seglar, säger Dick Johansson, SD-ordförande i Helsingborg, till Nyheter24.

Han undrar om Bylund har en annan åsikt än partiledaren Åkesson, som ju utannonserat en nolltolerans mot bland annat extremism och rasism.

"Dubbelmoral" om Almqvist

Johansson tycker att man från rikshåll i partiet verkar ta lättare på exempelvis språkbruk i sociala medier. Som när riksdagsledamoten Markus Wiechel kallade migrationsminister Tobias Billström för "jävla hycklare" på Facebook.

– Det är precis samma sak. Då får man i stället säga att man tycker att Billström gör fel, säger SD-ordföranden.

Johansson tar själv upp skandalerna med den så kallade järnrörsfilmen och Lars Isovaara, som ljög om att han blivit rånad av invandrare.

– Som riksdagsledamot kan man inte stå och säga "lilla hora" till en kvinna, det är oacceptabelt, säger han.

Att Erik Almqvist, som fått lämna förtroendeuppdrag i partiet och sagt upp sitt medlemskap, får fortsätta som konsult tycker han är ett problem.

– Det är ju lite dubbelmoral. Men visst, Erik är en duktig kille och han var en bra ekonomisk-politisk talesperson, säger Johansson.

"Jag tycker detta är förnedrande"

Kjell Dahlin i Helsingborg var en av de sverigedemokrater som länkat till Realisten. Efter det kom avgångskrav från ordföranden Johansson. Nu kommenterar Dahlin för första gången sina inlägg. Men det i form av ett utbrott.

– Varför skriver ni så negativt om mig och min person? Jag tycker detta är förnedrande mot en vanlig kristen som vill värna svenskarna. Ni är verkligen skamliga. Tack, säger han och lägger på luren.

På måndagen ska fullmäktigegruppen i Helsingborg hålla ett möte där bland annat Dahlins agerande tas upp.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.