Kjell Dahlin (till höger) kan uteslutas ur SD.
1 av 6
Kjell Dahlin (till höger) kan uteslutas ur SD. - Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund.
2 av 6
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund. - Foto: SCANPIX / SD Helsingborg / Faksimil
Bylund fick kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna.
3 av 6
Bylund fick kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
4 av 6
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
5 av 6
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
6 av 6
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

I kväll avgörs SD-ledamotens öde efter nazilänkningen

På måndagskvällen samlas Sverigedemokraternas kommungrupp för att ta ställning till Kjell Dahlins framtid. Men de kan varken utesluta honom eller tvinga honom att avgå.


Granskningen

Nyheter24:s kartläggning av SD-ledamöters agerande i sociala medier visade att det är vanligt med länkningar till bland annat Realisten. I höstas antog partiet en ny kommunikationsplan där man bland annat beslutade om att man som SD-politiker inte bör länka till tveksamma sajter.

– När det gäller länkning till hemsidor vars upphovsmän till exempel inte delar en demokratisk värdegrund så är det rekommenderat med stor försiktighet då en del människor kan uppfatta länkning som ett stöd, sa presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24 i förra veckan.

HELSINGBORG. Han var en av de SD-politiker som i Nyheter24:s granskning avlöjades länka till nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten. På måndagskvällen ska fullmäktigegruppen för SD Helsingborg hålla ett möte om Kjell Dahlins framtid.

Helsingborgsordföranden Dick Johansson har tidigare varit tydlig med att han vill att Dahlin utesluts ur partiet. Men något sådant beslut kan gruppen inte fatta.

– Vi har en förtroendeomröstning och om den går som jag vill får vi ha ett styrelsemöte så fort som möjligt där vi beslutar om att skicka en anmälan till medlemsutskottet. Men det är bara rådgivande, säger han till Nyheter24.

Det är i slutändan partistyrelsen som får ett ärende från medlemsutskottet på sittbord och därefter tar beslut om Dahlins vara eller icke vara. En sådan process tar minst ett par veckor.

"Kan uppmana honom att lämna"

SD Helsingborg kan inte tvinga Dahlin att lämna sin post i kommunfullmäktige.

– Rent formellt kan vi uppmana honom att lämna, men han sitter ju på folkets mandat och kan sitta kvar som politisk vilde även om partiet utesluter honom, säger Johansson.

Ordföranden har fått "mestadels" positiva tillrop från de andra ledamöter han talat med inför mötet. Vissa har klagat på att han valt att svara på alla frågor i medierna.

– Men jag tycker man ska vara ärlig och rak i den här frågan. Ska vi ha en nolltolerans kan man inte säga att man gör det här på Facebook som privatperson, det går inte, säger Johansson.

Föreslås bli ordförande

Trots skandalen föreslås Dahlin att bli ordförande för Sverigedemokraterna i Höganäs kommun. Han är den enda föreslagna personen och årsmötet hålls i slutet av februari.

När Nyheter24 fick tag på Dahlin i fredags fick han ett mindre utbrott:

– Varför skriver ni så negativt om mig och min person? Jag tycker detta är förnedrande mot en vanlig kristen som vill värna svenskarna. Ni är verkligen skamliga. Tack, sa han och la på luren.

SD-toppen tog inte avstånd

Nyheter24:s granskning visade att sverigedemokratiska företrädare sprider inlägg från sajter som Exponerat, Fria Tider och nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten. Ändå valde Linus Bylund, pressekreterare till partiledaren Jimmie Åkesson, att inte ta avstånd från länkningarna. För det har han fått intern kritik från både Johansson och Bjuvordföranden Allan Jönsson.
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.