Kjell Dahlin får en varning av partitoppen.
1 av 5
Kjell Dahlin får en varning av partitoppen. - Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund för att han inte tog avstånd.
2 av 5
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund för att han inte tog avstånd. - Foto: SCANPIX / SD Helsingborg / Faksimil
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
3 av 5
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
4 av 5
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
5 av 5
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

SD-ledamoten varnas efter nazilänkning

Helsingborgspolitikern Kjell Dahlin (SD) länkade till en nazistisk hemsida. Nu varnas han efter Nyheter24:s avslöjande - men kan ändå bli av med sina uppdrag.


Granskningen

Nyheter24:s kartläggning av SD-ledamöters agerande i sociala medier visade att det är vanligt med länkningar till bland annat Realisten. I höstas antog partiet en ny kommunikationsplan där man bland annat beslutade om att man som SD-politiker inte bör länka till tveksamma sajter.

– När det gäller länkning till hemsidor vars upphovsmän till exempel inte delar en demokratisk värdegrund så är det rekommenderat med stor försiktighet då en del människor kan uppfatta länkning som ett stöd, sa presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24 i februari.

HELSINGBORG. Sverigedemokraten Kjell Dahlin länkade på Facebook till nazistiska Svenskarnas partis hemsida Realisten. Nyheter24:s avslöjande om det ledde till starka reaktioner från partikollegor i Helsingborg.

Nu får han "bara" en varning från partiets medlemsutskott, något som inte verkar glädja Dick Johansson, ordförande för SD Helsingborg.

– Det kan du räkna ut själv utan att jag behöver kommentera det, säger han till Helsingborgs Dagblad på frågan om vad han tycker om varningen.

"Ser väldigt allvarligt på det inträffade"

Johansson krävde att Dahlin skulle lämna sina uppdrag och att han var olämplig som SD-politiker. Linus Bylund, partiledaren Jimmie Åkessons pressekreterare, tog dock inte avstånd från länkningen. Även presschefen Martin Kinnunen menade att en länk inte behöver vara ett ställningstagande. Nu är tongångarna annorlunda.

– Det är en väldigt skarp varning. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, säger Kinnunen till Helsingborgs Dagblad om medlemsutskottets beslut.

Helsingborgsordföranden Johansson vill avvakta med att kommentera beskedet ytterligare och inväntar i stället ett lokalt möte den 8 april. Där ska det bestämmas om Dahlin kan sitta kvar på sina uppdrag.

– Jag är förbannad och ledsen att en politiker i fullmäktige beter sig på det här sättet, sa han tidigare till Nyheter24 om Dahlin.

"Förnedrande"

Den varnade SD-politikern själv fick ett utbrott när Nyheter24 nådde honom i februari.

– Varför skriver ni så negativt om mig och min person? Jag tycker detta är förnedrande mot en vanlig kristen som vill värna svenskarna. Ni är verkligen skamliga. Tack, sa han då innan han la på luren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!