Patrik Ehn uteslöts i förra veckan. I mitten: Gustav Kasselstrand, SDU-ordförande.
1 av 6
Patrik Ehn uteslöts i förra veckan. I mitten: Gustav Kasselstrand, SDU-ordförande. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region
"De fyras gäng" har varit de drivande i beslutet. Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.
2 av 6
"De fyras gäng" har varit de drivande i beslutet. Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
Före detta partiledaren Mikael Jansson ville att Patrik Ehn skulle få stanna kvar.
3 av 6
Före detta partiledaren Mikael Jansson ville att Patrik Ehn skulle få stanna kvar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
4 av 6
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet.
5 av 6
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet. - Foto: Lars Pehrson
Jimmie Åkesson har sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Anledningen är att de kritiserat moderpartiet i flera debattartiklar.
6 av 6
Jimmie Åkesson har sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Anledningen är att de kritiserat moderpartiet i flera debattartiklar. - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna

"Åkesson rädd för Kasselstrand" - Ehn bekräftar falangstriden i Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson är rädd för att SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand ska ta över som partiledare. Det menar uteslutna SD-toppen Patrik Ehn som samtidigt bekräftar den pågende falangstriden i partiet.


Detta har hänt i fallet Ehn

5 mars: Besked kommer att Ehn hotas av uteslutning.

6 mars: Ehn får stöd av Mikael Jansson.

8 mars: SD Väst beslutar att de ska ta strid för Ehn.

13 mars: Nyheter24 avslöjar att Ehn kommer att uteslutas.

18 mars: Beslutet tas på ett extrainsatt partistyrelsemöte i Stockholm. Röstsiffrorna: 14-3.

GÖTEBORG. I förra veckan uteslöts sverigedemokraten Patrik Ehn ur partiet. Han har sedan länge tillhört partiets så kallade bunkerfalang, där förre partiledaren Mikael Jansson och ungdomsförbundet SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand också ingår.

Ledande sverigedemokrater brukar ofta avvisa tal om interna strider. Nu bekräftar Ehn att han varit en del av "bunkern" i minst åtta år - och att partiledaren Jimmie Åkesson är rädd för Kasselstrand.

"Sedan jag flyttade till Göteborg 2005 har jag arbetat nära den tidigare partiledaren Mikael Jansson, men även SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som inledde sin politiska bana i SD Göteborg. Jag håller inte för otroligt att Jimmie Åkesson är rädd för att samma öde ska drabba honom som Mikael Jansson, det vill säga att SDU-ordföranden tar över som partiledare en vacker dag", skriver Ehn i sitt "försvarsbrev" på en nystartad blogg.

Satt med i valberedningen

Den uteslutne politikern menar att beslutet kommer lagom till att valberedningen ska fastställa valsedlar för valen till Europaparlamentet och riksdagen. Ehn har nämligen själv suttit med i valberedningen - som den enda representanten från Västsverige.

"I år ska valberedningen påbörja sitt arbete med valsedlarna till Europaparlamentet och riksdagen. Då kan det vara bekvämt för partiledningen att göra sig av med en stark och kritisk röst från västra Sverige", skriver han i inlägget.

"Hade aldrig för avsikt att ge mig någon rättvis prövning"

Ehn hävdar också att hans uteslutning brutit mot partiets stadgar eftersom det funnits omständigheter som han inte fått chans att bemöta.

"Det är inte seriöst och strider dessutom mot de regler som medlemsutskottet och partistyrelsen förväntas följa när de handlägger uteslutningsärenden. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att man aldrig hade för avsikt att ge mig någon rättvis prövning", skriver han.

I inlägget bemöter Ehn alla de punkter som togs upp av partisekreteraren Björn Söder i en lång genomgång på Sverigedemokraternas hemsida i förra veckan.

Både inför och efter beslutet har Ehn fått stöd av Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne.

"Har inte läst brevet", skriver han.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen har valt att kommentera Ehns brev via mejl:

– Partiet har förklarat bakgrunden till beslutet utförligt och ser ingen anledning att kommentera detta vidare. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.