Jimmie Åkesson har en ideologisk utmanare i SDU:s Gustav Kasselstrand.
1 av 6
Jimmie Åkesson har en ideologisk utmanare i SDU:s Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Montage
Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet.
2 av 6
Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Alex Bengtsson, vice vd på stiftelsen Expo.
3 av 6
Alex Bengtsson, vice vd på stiftelsen Expo. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Henrik Johansson, grundare av Inte rasist, men.
4 av 6
Henrik Johansson, grundare av Inte rasist, men. - Foto: Interasistmen.se
SDU-ordföranden har stärkt sin position i ungdomsförbundet.
5 av 6
SDU-ordföranden har stärkt sin position i ungdomsförbundet. - Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
Kasselstrand med sina kollegor från högerextremistiska ungdomsförbund i Europa.
6 av 6
Kasselstrand med sina kollegor från högerextremistiska ungdomsförbund i Europa. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Kasselstrand kan utmana Åkesson"

Internstriden har lagt sig tills vidare – eftersom Gustav Kasselstrand säkrat sin ställning i Sverigedemokratisk ungdom. Kan han utmana Jimmie Åkesson i framtiden? Vad säger experterna?


Internstriden – detta har hänt

24 januari 2012: William Hahne petas från jobbet som pressekreterare för SD efter en debattartikel där han och Kasselstrand krävde att man skulle erkänna Palestina, tvärt emot partiets linje.

12 mars 2012: Källor pekar ut Paula Bieler som motkandidat till Kasselstrand. Nyheter24 avslöjar att hon stöds av flera SD-toppar, bland annat Louise Erixon. 

10 maj 2012: Nyheter24 avslöjar att SDU petas från SD:s dag under Almedalsveckan till förmån för SD-kvinnor.

2 september 2012Erixon förnedras av bland andra Stefan Lundkvist på SDU-kongressen – samtidigt som kuppen mot Kasselstrand definitivt misslyckas.

15 november 2012: "Helt fel väg att låta Almqvist gå", skriver Kasselstrand och Hahne på DN Debatt efter järnrörsskandalen. En vecka efter debattartikeln sparkas Kasselstrand från jobbet på riksdagskansliet.

27 mars 2013: Uteslutne SD-toppen Patrik Ehn skriver på sin blogg att Åkesson är rädd för Kasselstrand och bekräftar därmed internstriden.

LINKÖPING. Hans ställning i ungdomsförbundet är kanske starkare än någonsin. Men kan Gustav Kasselstrand verkligen utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten på längre sikt? Nyheter24 ringde upp tre experter som visade sig ha delade meningar om det är möjligt för SDU-ledaren att i framtiden bli SD-ledare.

Här är frågorna de fick svara på:

1. Tror du att Kasselstrand kan utmana Åkesson i framtiden? Varför/varför inte?

2. Vad skulle det i så fall innebära för partiet?

Alex Bengtsson, vice vd på stiftelsen Expo:

1. – Ja, det kan han. Bunker- och SDU-falangen, som ju i princip är samma gäng, är en rörelsebyggare – det är inte Jimmie Åkesson, Linus Bylund med flera. Medan de försöker försvara sina riksdagsplatser bygger Kasselstrand en rörelse ute i landet.

2. – Det beror på det politiska läget. Som det är nu skulle det vara direkt skadligt, men i ett klimat där rasistiska idéer inte är lika stigmatiserade skulle han kunna ta partiet till en högre nivå.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

1. – Nej, det tror jag inte. Han är för ideologisk och har en för nationalistisk framtoning. Han måste bli mer pragmatisk om han ska kunna utmana på riktigt. Men han kan ändå utgöra ett hot.

2. – Det kan bli interna diskussioner och strider som i värsta fall slutar med att en fraktion bryter sig ut. Men vid uppgångsfaser, som SD är inne i nu, brukar det inte uppstå några sådana problem.

Henrik Johansson, grundare av sajten Inte rasist, men:

1. – Ja, absolut, men det behöver ske en del saker i organisationen. Åkesson har fortfarande en mycket stark ställning. Det krävs att bunkerfalangen får mer sympatier.

2. – De skulle gå åt ett mer nationalistiskt håll – där de kommer ifrån egentligen. Mer att allt ska byggas kring nationen.

/
/
/
/
/
SDU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas fortsätta upp

Morgonens nyheter 23 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Aktivister slutar blockera motorvägar

Klimataktivistgruppen Återställ våtmarkerna slutar med sina uppmärksammade aktioner där de blockerar motorvägar. Nu ska de i stället rikta in sig på torvbrytning genom att gräva igen diken, säger Helen Wahlgren, presskontakt på Återställ våtmarkerna till Göteborgs-Posten.

Gazakriget splittrar USA:s toppuniversitet

Pro-palestinska demonstrationer orsakar stora spänningar mellan studenter och ledning på flera toppuniversitet i USA. På Columbia har föreläsningssalarna stängts, och på flera lärosäten växer motsättningarna om Gazakriget.

Asien hårdast drabbat av klimatförändringar

Asien är fortsatt den världsdel som är hårdast drabbad av klimatförändringar. Det visar en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

Tekniska problem för Nordea

Nordea upplevde under morgonen tekniska problem, rapporterar Aftonbladet.