Debattartikeln från GU-toppen har uppmärksammats i dag.
1 av 3
Debattartikeln från GU-toppen har uppmärksammats i dag. - Foto: TT/Nyheter24
Julius Eberhard.
2 av 3
Julius Eberhard. - Foto: Philip Barnard
Hanna Lidström.
3 av 3
Hanna Lidström. - Foto: TT

Grön Ungdom-topp vill ge arbete och bostad åt före detta IS-krigare – backas av förbundet

Julius Eberhard vill att återvändande IS-krigare ska få hjälp att komma tillbaka i samhället – och språkröret Hanna Lidström håller med.


Den senaste tiden har det pågått en het debatt om vad man ska göra med personer som kommer tillbaka till Sverige efter att ha stridit för jihadistiska terrorgrupper, som till exempel IS.

Vissa vill låsa in personerna och kasta bort nyckeln, andra vill ha en mer human behandling, för de över hundra IS-krigare som finns i Sverige.

Nu går en av höjdarna inom Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom ut och vill att kommuner ska fixa jobb, arbete och skuldsanering åt personer som återvänder.

”Självklart borde de som begått terrorhandlingar i utlandet straffas då de återvänder till Sverige. Ansvaret för detta är dock rättsväsendets. Kommunen kan inte ägna sig åt rättskipning, det vore att åsidosätta Sveriges demokratiska system”, skriver Julius Eberhard, språkrör för Grön Ungdom Syd, på Nyheter24:s debattsida.

Han fortsätter:

”Hjälp med bostad, arbete eller skuldsanering kan då vara lämpligt vilket har lyfts fram av Institutet för Framtidsstudier i en rapport till den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.”

Nyheter24 har kontaktat Hanna Lidström, som är språkrör för Grön Ungdom. Hon håller med Eberhard.

– Jag håller med och tycker att han argumenterar väl, säger Hanna Lidström till Nyheter24.

Grön Ungdoms Hanna Lidström.

– Vår åsikt är att vi ska använda de åtgärder som är etablerat överlägsna för att effektivt förebygga brott hellre än att fortsätta hålla folk i utanförskap på grund av blodshämnd, säger Lidström till Nyheter24.

Nyligen utförde IS ett terrordåd här i Sverige – läs mer om det här.

Förra året hamnade just Hanna Lidström i blåsväder efter ett osmakligt skämt – läs mer om det här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Grön Ungdom?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna i ansiktet under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.