Åldergräns på fillers
Åldergräns på fillers - Foto: Karolina Grabowska/Pexels/Unsplash

Nya lagen: Hårdare krav och åldersgräns på fillers

Idag finns ingen specifik lag som bestämmer att den som vill skönhetsoperera sig eller injicera något, exempelvis fillers, måste vara över 18 år. Det vill regeringen ändra på.


Bara legitimerad vårdpersonal, som läkare, sjuksköterskor och tandläkare, ska få spruta in till exempel fillers. Och den som får behandlingen måste vara minst 18 år – det menar regeringen i ett nytt lagförslag.

Regeringen vill att den nya lagen ska innebära större trygghet för de som får injektionsbehandlingar. Just nu finns nämligen ingen lag som bestämmer vem som får injicera fillers – i princip vem som helst får göra det.

Bildkälla: Gustavo Fring/Pexels

Anledningen till detta är att fillers och liknande inte räknas som läkemedel. Botox, däremot, måste skrivas ut av läkare och är hårdare reglerat.

"Inte rimligt sett till riskerna"

Lagen ska också gälla mer avancerade ingrepp, som plastikoperationer.

– Med den nya lagen stärker vi skyddet för individens liv och hälsa. Den som kontaktar en skönhetsklinik ska kunna vara trygg med att personalen har rätt kompetens och att det finns samma krav på patientsäkerhet som inom hälso- och sjukvården. I dag finns inga sådana krav, och det är inte rimligt sett till de risker som föreligger och hur pass komplicerade vissa ingrepp är, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Socialminister Lena Hallengren. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Det finns idag inte heller någon åldersgräns på fillers och liknande behandlingar, även om de flesta kliniker ändå inte behandlar omyndiga personer.

"Tillåtet att behandla minderåriga"

Ulf Samuelson är överläkare i plastikkirurgi och ordförande i Etiska injektionsrådet.

Han säger att lagändringen är väldigt välkommen.

– Jag tycker en 18-årsgräns är bra och jag tror de flesta seriösa kliniker följer detta redan nu men det är bra att det lagstadgas då det idag är tillåtet att behandla minderåriga, och tyvärr förekommer det, säger han till Nyheter24.

Samuelson menar att lagen kanske borde vara ännu hårdare.

– Vi hade hoppats att det skulle gå ännu längre med krav på vidareutbildning och inte bara legitimation.

Regeringen vill också att den nya lagen ska innebära att det finns ett krav på betänketid och samtycke. 

Regeringens lagförslag är en så kallad proposition, och ska nu gå till riksdagen för omröstning. Om lagen röstas igenom föreslås den träda i kraft 1 juli 2021.

LÄS MER:

Förslag: Ta bort skatten på plastpåsar – och inför köttskatt

SD-förslaget: Inför ny sorts polis med kortare utbildning

Förslaget: Personer med tunga jobb ska få gå i pension tidigare

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!