Lagre-pensionsalder-for-personer-i-slitsamma-yrken
Lägre pensionsålder för personer i slitsamma yrken - Foto: Shutterstock (montage)

Förslaget: Personer med tunga jobb ska få gå i pension tidigare

Lägre pensionsålder för de mest utslitna på arbetsmarknaden. Det är en reform som för några veckor sedan blev verklighet i Danmark. Nu lyfts frågan även i Sverige.


För några veckor sedan beslutade den danska regeringen att sänka pensionsåldern för dem som varit på arbetsmarknaden längst. 

Reformen riktar sig främst till danskar som arbetat inom fysiskt krävande yrken sedan en ung ålder. Reformen gör det möjligt att gå i pension i upptill tre år före den vanliga pensionsåldern. 

Nu sneglar Sverige på förslaget. 

Kommunal lyfter frågan 

I Sverige har fackförbundet Kommunal lyft frågan. 

– I dag tvingas många ta ut pension tidigare för att man inte orkar. Då straffas man med lägre pension resten av livet, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren. 

Därför vill Kommunal att personer med ett psykiskt eller fysiskt påfrestande arbeten ska kunna gå i pension tidigare utan att pensionen sänks. 

Det här skulle kunna lösas i praktiken genom sjukersättning från försäkringskassan eller en ny typ av pensionsersättning, säger Baudin till Kommunalarbetaren

Särskild utredning tillsatt 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) håller med om att det är viktigt att lyfta frågan om pensionsålder inom tunga yrken. 

– I dag har vi många undersköterskor som slitit ut sig och är 62-63 år. De har ingen ekonomisk trygghet men tar ut pension i förtid, vilket innebär att de går från en låg pension till ännu lägre. Det blir en orättvisa som måste hanteras, säger Shekarabi till Dagens Nyheter.  

I våras tillsatte regeringen en särskild utredning som ska se över sjuk- och aktivitetsersättningen.

– Vi måste skapa en ekonomisk trygghet för de grupper som inte kommer upp i pensionsåldern, och där ligger Danmark några steg före. Sedan är frågan hur man löser det rent tekniskt i Sverige, om man ska välja att hantera det inom ramen för sjukförsäkringen. Det är sådant som utredningen ska titta på, säger han till Dagens Nyheter

LÄS MER: Alla partier är överens: Inför fängelse för djurplågeri

Senaste nytt

Tillväxtmål på fem procent för Kina

FN: Fångna Gazabor traumatiserade

1 timme sedan
Många av de Gazabor som återvänder efter att ha frihetsberövats av israeliska styrkor har traumatiserats, uppger Philippe Lazzarini, chef för FN:s flyktingorgan Unwra på måndagen.

Personalvarsel kvar trots vårdmiljarder

2 timmar sedan
Flera regioner kommer att göra personalneddragningar trots regeringens besked om sex miljarder i tillskott för 2024, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Polisen i Skellefteå rapporterar om mord / dråp

3 timmar sedan
"Tre personer förda till sjukhus med allvarliga skador, en person gripen som misstänkt för Försök till Mord. Utredning pågår.", skriver polisen på sin hemsida.

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

igår 22:52
En tank med svartlut läcker på Billingsfors bruk i Bengtsfors kommun. Läckaget riskerar att rinna ut i närliggande Laxsjön.

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

igår 22:50
"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.