Sverigedemokraterna Polis
Sverigedemokraterna Polis - Foto: Pavel Koubek/Johan Nilsson/TT

SD-förslaget: Inför ny sorts polis med kortare utbildning

Sverigedemokraterna vill införa en ny, kortare polisutbildning i Sverige. De nya poliserna ska assistera de ordinarie, och bland annat ha rätt att bära vapen.


Sverigedemokraterna tycker att det finns för få poliser ute på gatorna i Sverige.

Därför föreslår de nu en kortare polisutbildning, som ska utbilda en ny sorts assisterande poliser.

De ska bland annat jobba med att upprätthålla ordningen men också ha rätt att bära vapen.

– Vi behöver se över alternativa möjligheter, och då tycker vi att man ska utreda ett slags snabbspår för människor som har arbetat som till exempel ordningsvakter eller haft vissa befogenheter inom Försvarsmakten, som då skulle kunna få tjänst som en sorts assisterande poliser, säger Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen, till Sveriges Radio. 

Enligt Vinge ska de nya polisernas uppgifter vara att till exempel kvarhålla en misstänkt.

Färre poliser i yttre tjänst

Polistidningen rapporterade tidigare i september att antalet poliser i yttre tjänst har minskat de senaste fem året. En av anledningarna tros vara att arbetsmiljön har blivit mer pressad.

Det är just den minskade polistätheten Sverigedemokraterna vill ändra på med sitt förslag.

Bildkälla: Johan Nilsson/TT

"Riskerar säkerheten"

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, menar att det är riskabelt att släppta ut poliser med kortare utbildning på gatorna. 

– Skulle det här bli verklighet, så riskerar det säkerheten för både allmänheten och poliskåren. Har man inte tillräcklig utbildning kan det bli direkt farligt för en själv, för kollegorna och för allmänheten, säger hon till SR.

SD:s Henrik Vinge menar att en utredning ska visa hur riskerna med en kortare utbildning faktiskt ser ut, men att de tänkta fördelarna med fler poliser kanske kan väga över.

– Läget är ju just nu så akut att prioriteringen som vi gör, det måste vara att stoppa våldet och att upprätthålla lag och ordning, säger han.

Läs mer:

Sugen på att utbilda dig till polis? Då måste du klara de här kraven

Ny rapport: SD motarbetar jämställdhet och hbtq-frågor

Louise Erixon berättar: Så är relationen till Jimmie Åkesson idag

/
Tycker du att förslaget är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Klädåtervinnaren ansöker om konkurs

1 timme sedan

Israel planerar evakuering av Gaza

3 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab uppgav tidigt på måndagen att militären lagt fram en plan för evakuering av civila från Gaza tillsammans med en "operationsplan".

Tiotusentals marscherade för Bolsonaro

idag 00:22
Inför en enorm folkmassa i São Paulo förnekade Brasiliens förre ledare Jair Bolsonaro att han försökte iscensätta en kupp för att stanna vid makten efter sin valförlust i oktober 2022.

Ukraina: Navalnyj dog av blodpropp

igår 20:52
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj dog av "naturliga orsaker", närmare bestämt en blodpropp. Det säger Ukrainas Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, till ukrainsk tv.

Macron värd för europeiskt Ukrainamöte

igår 19:50
Frankrikes president Emmanuel Macron är på måndagen värd för en främst europeisk konferens om hur stödet till Ukraina kan öka. Minst 17 stats- och regeringschefer har anmält närvaro i mötet som hålls i Élyséepalatset i Paris.

Misstänkt mord i centrala Stockholm

igår 19:44
En äldre person har hittats död i en lägenhet på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det går inte att utesluta att ett brott ligger bakom dödsfallet och polisen har inlett en förundersökning om mord, skriver Expressen.