OpenAI antyder att New York Times har manipulerat bevis.
OpenAI antyder att New York Times har manipulerat bevis. - Foto: Richard Drew/AP, Unsplash

OpenAI till New York Times efter stämningen: "Manipulerat"

OpenAI har kommenterat stämningen​ från New York Times i ett blogginlägg​​. Företaget menar att bevisen är manipulerade.


OpenAI, företaget bakom ChatGPT har kommenterat stämningen från The New York Times i ett blogginlägg. I inlägget tillbakavisar de anklagelserna om brott mot upphovsrätt och antyder att bevisen som presenterats kan ha manipulerats. 

I december stämde New York Times OpenAI och Microsoft för upphovsbrott, då tjänsten ChatGPT ska ha tränats på miljontals artiklar från tidningen.

Genombrottet: Nu kan AI brygga kaffe

Medvetet manipulerat

Bevisen som New York Times för fram i stämningen, visar hur svaren från ChatGPT kan återge hela artiklar, som är bakom betalvägg, till användare som frågar. OpenAI menar att bevisen kommer från gamla artiklar som dyker upp på en mängd olika hemsidor i olika format, och att det visar på medveten manipulering.

"Det verkar som om de(NYT) medvetet manipulerade promptar, som ofta inkluderar långa utdrag från artiklar, för att få våran modell att återge artiklar"

OpenAI skriver att deras modell normalt inte beter sig som New York Times påvisar.

Foto: New York Times. Här är del av bevisen som presenterades i New York Times stämning.

Apple-kunder får miljarder i ersättning – telefonerna var för sega

Fick nyheten via New York Times

Enligt blogginlägget ska AI-företaget och tidningen ha fört produktiva diskussioner om ett potentiellt samarbete fram till den 19 december. Därpå ska OpenAI ha fått reda på stämningen från att läsa New York Times. I ett mail till The Verge efter stämningen, skrev Lindsey Held, talesperson för OpenAI: 

"Våra pågående diskussioner med New York Times har varit produktiva och gått framåt konstruktivt, så vi är överraskade och besvikna över den här utvecklingen. Vi är hoppfulla att vi kan hitta ett ömsesidigt och förmånligt sätt att arbeta tillsammans, som vi gör med många andra publikationer."

OpenAI har tidigare ingått i samarbeten med bland annat Axel Springer, som äger Business Insider, och Associated Press för att få tillgång till artiklar och träna sina modeller.

Läs mer: Så kan du tjäna pengar på AI – nya funktionen

Läs mer: Därför kan lösenord försvinna – redan i år

/
/
/
AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!