Dataintrång
Insomniac Games är skaparna av "Marvel's Spider-Man 2" - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Johan Nilsson/TT

Känd spelutvecklare hackad – krävdes på 20 miljoner kronor

Insomniac Games har drabbats av ett dataintrång och begärts på 20 miljoner dollar. När de inte betalade läckte de känsliga uppgifterna ut.


Spelutvecklaren Insomniac Games har drabbats av ett dataintrång i veckan. En grupp som kallar sig Rhysida har tagit ansvar för attacken och påstås ha läckt filer som bevis för händelsen. Sony har meddelat att de utreder situationen.

Bland de läckta uppgifterna finns detaljer om Insomniacs nästa spel "Wolverine", som ryktas komma ut 2025, samt interna e-postmeddelanden, filer och personliga dokument från Insomniac-anställda. 

Ett dokument sägs tillhöra Yuri Lowenthal, röstskådespelare för Peter Parker.

Instagram testar ny hemlig funktion – så blir den

Betalade inte lösensumman

Rhysida, en hacker-grupp, hävdade att de tog 1,67 terabyte data — över 1,3 miljoner filer — från Sony's Insomniac Games och begärde två miljoner dollar eller cirka 20 miljoner kronor. 

När tidsfristen för att betala lösen gick ut, släppte gruppen den stulna informationen. 

Den läckta datan innehåller interna HR-dokument, skärmdumpar av anställdas Slack-konversationer och mer. Fokus ligger dock på det ännu ej släppta Wolverine-videospelet, med detaljer om nivådesign, karaktärer och faktiska skärmdumpar från spelet. 

Det finns också ett signerat publiceringsavtal mellan Sony och Marvel som beskriver tre kommande X-Men-spel, varav det första är Wolverine, med de andra två ännu namnlösa.

Stark kritik mot Google – efter fejkade videon: "Så oärligt"

En del av datan köptes

Rhysida gav Insomniac en vecka att betala innan de skulle publicera allt de stulit. Gruppen satte också upp datan på auktion, med ett startpris på 50 bitcoin (över 2 miljoner dollar). 

Enligt uppgifter köptes en del av datan, och Rhysida påstod att all osåld data släpptes — dock är endast 98% av den stulna informationen offentligt tillgänglig.

Sony: "Vi undersöker"

I ett uttalande till Eurogamer efter hacken förklarar Sony: 

"Vi är medvetna om rapporter om att Insomniac Games har varit offer för en cybersäkerhetsattack. Vi undersöker för närvarande situationen. Vi har ingen anledning att tro att några andra SIE- eller Sony-divisioner har påverkats".

Facebook börjar kryptera meddelanden – väcker oro

Tidigare attacker mot Sony och dess dotterbolag 

Detta är den senaste i en rad av cyberattacker mot Sony och dess dotterbolag. I september hävdade en annan hacker-grupp att de hackat Sony och sålde stulen data, innan en separat individ framträdde som hackern.

I oktober rapporterade Cyberdaily om en cyberattack mot Sony Interactive Entertainment som skett i juni, där personuppgifter för nästan 7000 nuvarande och tidigare anställda avslöjades.

Läs mer: AI blir nytt ämne i skolan – här är utbildningarna som berörs

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!