Jeffrey Katzenberg var med och skapade de ikoniska filmerna om Shrek.
Jeffrey Katzenberg var med och skapade de ikoniska filmerna om träsktrollet Shrek. - Foto: STELLA Pictures/ddp / Richard Shotwell / TT

Hollywood-ikonen: 90 procent av alla filmskapare kan ersättas av AI

Hollywood-profilen Jeffrey Katzenberg tror att AI kommer ha en gigantisk påverkan på medielandskapet – inte minst inom filmanimation.


Filmproducenten och den tidigare VD:n för DreamWorks Animation, Jeffrey Katzenberg, framhöll vid en panel på Bloomberg New Economy i november att artificiell intelligens (AI) drastiskt kommer att förändra skapandet av animerade filmer och medier i stort.

Läs mer: Nya AI-produkterna som kan ersätta din smartphone

Katzenberg: "Tre år från nu..."

Katzenberg, som bland annat ligger bakom de animerade storfilmerna "Shrek", "Bee Movie" och "Kung Fu Panda", förutspår att en animerad film i världsklass inte ens kommer att kräva 90 procent av den tid eller arbetskraft som tidigare behövdes – inom de kommande tre åren.

– På den gamla goda tiden, när jag gjorde en animerad film, tog det 500 konstnärer fem år att göra en animerad film i världsklass, sade han och lade till:

– Jag tror inte att det kommer krävas ens tio procent av det tre år från nu.

Läs mer: Använde AI-genererad konst i marknadsföring: "Jag är färdig"

"Tio gånger så stort"

Medan AI-teknikens framsteg erbjuder spännande nya möjligheter, varnar Katzenberg för att AI också kommer störa och demokratisera den kreativa processen. Detta kan innebära betydande kostnadsminskningar i animationsproduktionen, vilket kan leda till drastiska nedskärningar i antalet människor som behövs för att producera konstformer.

– Om du ser på hur media har påverkats under de senaste tio åren i samband med framväxten av digital teknik, kommer det som händer under de kommande tio åren vara tio gånger så stort, sade filmproducenten.

Läs mer: Här är Metas nya AI-modell – gör röster och ljudeffekter

AI som ett kreativt verktyg

Katzenberg lyfter även fram att den verkliga inspirationen och berättelserna kommer att fortsätta att komma från individuell, mänsklig kreativitet. Han betonar att tillgången på all denna kunskap och data är meningslös utan förmågan att använda den på kreativa sätt. 

– Jag tror att AI som ett kreativt verktyg – tänk på det som en ny form av pensel eller en ny kamera – har så många möjligheter, sade Katzenberg.

Läs mer: Genombrottet: Nu kan AI brygga kaffe

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!