AI kommer ha en stor påverkan på arbetsmarknader världen över, enligt IMF:s rapport.
AI kommer ha en stor påverkan på arbetsmarknader världen över, enligt IMF:s rapport. - Foto: Unsplash / Unsplash

Så många svenska jobb kan ersättas helt av AI

Enligt en ny rapport av IMF kan 40 procent av den globala arbetsmarknaden påverkas av AI. I Sverige är procenten ännu högre.


Internationella valutafonden (IMF) har nyligen publicerat en rapport som belyser den artificiella intelligensens (AI) potential att förändra den globala arbetsmarknaden och ekonomin.

Läs mer: Så kan du tjäna pengar på AI – nya funktionen

Så stor del av svenska arbetsmarknaden påverkas av AI

Enligt IMF:s analys kan nästan 40 procent av den globala arbetsmarknaden påverkas av AI. I utvecklade ekonomier, där Sverige ingår, kan cirka 60 procent av jobben påverkas, varav hälften kan dra nytta av AI-integration för ökad produktivitet.

För den andra hälften, motsvarande cirka 30 procent, kan AI utföra nyckeluppgifter som för närvarande hanteras av människor, vilket kan minska efterfrågan på arbetskraft och leda till lägre löner och minskad anställning, menar IMF:s vd Kristalina Georgieva. Vissa av dessa jobb kan i extrema fall försvinna helt.

Foto: LMF

Läs mer: Sam Altmans största skräck med AI-utvecklingen: "Det läskiga är..."

Tillväxtmarknader och låginkomstländer mindre påverkade

I tillväxtmarknader och låginkomstländer förväntas AI-exponeringen vara lägre, med 40 procent respektive 26 procent. Dessa ekonomier står således inför färre omedelbara hot från AI.

Samtidigt har många av dessa länder inte infrastrukturen eller den kvalificerade arbetskraften för att dra nytta av AI, vilket ökar risken för att tekniken över tid kan förvärra ojämlikheten mellan nationer, konstaterar Georgieva.

Läs mer: Nya AI-produkterna som kan ersätta din smartphone

Läs mer: OpenAI till New York Times efter stämningen: "Manipulerat"

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!