Har du koll på de tecken som utmärker en AI-genererad bild?
Har du koll på de tecken som utmärker en AI-genererad bild? - Foto: Illustrationer av Nyheter24 / Reddit / Unsplash

Så känner du igen fejkade AI-bilder – tecknen många missar

Bilder skapade av AI blir allt mer realistiska – snart kan de mycket väl vara omöjliga att särskilja från verkliga fotografier. Men i dagsläget finns det fortfarande några avslöjande tecken att hålla utkik efter.


AI-programmet Midjourney är enligt många världens just nu främsta AI när det kommer till bildskapande. Den kan skapa verklighetstrogna bilder på i princip vem och vad som helst – bara utifrån några korta textinstruktioner av användaren.

I december 2023 fick programmet sin sjätte uppdatering som tog AI-bildskapandet till en ny nivå. Midjourney kan nu skapa skrämmande realistiska bilder som ofta är väldigt svåra att särskilja från verkliga fotografier. Här är ett exempel:

Prompt: Rain-drenched and nocturnal, a young boy stands to the right with a solemn gaze. Soaked hair clings to his face, raindrops glisten on his skin and red tank top. Behind him the bright headlights of an approaching vehicle illuminate the rain, reflecting off the wet pavement. A dramatic cinematic filled with tension and anticipation in the heart of a stormy night. --ar 16:9 --style raw --v 6.0

Midjourneys rasande utveckling

Utvecklingen har gått snabbt. I mars 2022 kom den första versionen av programmet, och då var AI-bilderna både osammanhängande och surrealistiska. Inte ens två år senare är förbättringen slående. Nedan är en jämförelse, hämtad från Reddit.

Foto: u/Click_Obvious på Reddit.

Läs mer: Sam Altmans största skräck med AI-utvecklingen: "Det läskiga är..."

Så särskiljer du en AI-bild från en verklig – avslöjande tecken

Så, hur särskiljer man egentligen en AI-bild från en verklig? Det kan vara riktigt svårt – men det finns några avslöjande tecken att hålla utkik efter om du blir misstänksam. Oftast syns felen inte vid första ögonkastet, men om man zoomar in lite kan de märkliga detaljerna mycket väl dyka upp.

Med det i åtanke, här är fyra tecken som tyder på att en bild är AI-genererad.

1. Text

Midjourneys nya version låter användaren mata in text som den vill ha med i bilden. Med AI:ns tidigare versioner var detta en omöjlighet – bokstäverna blev märkliga, stavningen var fel och texten oläsbar. Här är en jämförelse mellan version 5.2 (den näst senaste), till vänster och version 6, till höger.

Prompt: A realistic standup pouch product photo mockup decorated with bananas, raisins and apples with the words ”ORGANIC SNACKS” featured prominently

Trots den stora förbättringen har Midjourney fortfarande problem med text. Men i de allra flesta fallen blir det nu bara fel när själva texten inte är i huvudfokus, som på bilderna nedan. Titta på bokstäverna i bakgrunden.

Bilden har modifierats med AI-verktyget Magnific för extra realism. Foto: u/KudzuEye på Reddit.
Bilden har modifierats med AI-verktyget Magnific för extra realism. Foto: u/KudzuEye på Reddit.
Prompt: iphone 4 --v 6.0 --ar 16:9 --style raw

2. Händer

En hand har alltid varit en av de största utmaningarna för en AI att återskapa. En hand på en AI-bild har nämligen ofta för många eller för få fingrar.

Även om Midjourneys senaste version har blivit betydligt bättre på att skapa verklighetstrogna händer, är det inte helt ovanligt att den räknar fel på fingerantalet eller glömmer bort hur en mänsklig hand faktiskt ser ut. Här är tre exempel – titta på händerna!

Prompt: baby smiling in its sleep --ar 16:9 --v 6.0
Bilden har modifierats med AI-verktyget Magnific för extra realism. Foto: u/KudzuEye på Reddit.
Prompt: man and woman holding hands, closeup --v 6.0 --ar 9:16

Läs mer: Nya AI-produkterna som kan ersätta din smartphone

3. Hy

Det är inte bara händer och fingrar som Midjourney har svårt med när det kommer till att avbilda människor. Även hy kan lätt bli för slät och sakna en realistisk textur.

Prompt: phone photo, woman taking selfie for instagram, posted on instagram in 2020 --v 6.0 --ar 9:16
Prompt: phone photo, man looking into camera, posted on instagram in 2020 --v 6.0 --ar 9:16 --s 0

Läs mer: Så många svenska jobb kan ersättas helt av AI

4. Kontext

Många AI-bilder innehåller objekt eller händelser som inte riktigt passar in i miljön eller situationen. Det gäller att hålla utkik efter sådant som förmodligen inte hade inträffat eller funnits där om bilden var ett äkta foto.

Kan du se det märkliga i bilden? Foto: u/KudzuEye på Reddit.

Samtidigt får man inte låta sig luras av kändisar som befinner sig i märkliga situationer. Fråga alltid dig själv om det som inträffar på en bild faktiskt skulle kunna ske i verkligheten. Till exempel, skulle USA:s president Joe Biden verkligen sitta på den här restaurangen med en mobiltelefon i handen och en på tallriken?

Prompt: phone photo, date night dinner with Joe Biden, posted on snapchat --v 6.0 --ar 9:16

Var skeptisk och håll koll på avsändaren

Med tiden kommer AI-bilder att bli bättre och bättre, och snart är det mycket möjligt att det inte kommer att finnas några fel i dem alls. Då gäller det att vara extra uppmärksam på vem som är bildens avsändare och att ha en hälsosamt skeptiskt grundinställning till bilder som dyker upp i ens sociala medie-flöden.

Läs mer: 3 saker du måste kunna om AI – som kan ge dig jobb

AI
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!