AI kommer spela en stor roll på många arbetsplatser.
AI kommer spela en stor roll på många arbetsplatser. - Foto: Unsplash / Pexels

3 saker du måste kunna om AI – som kan ge dig jobb

Allt fler jobb påverkas av artificiell intelligens. Här är tre färdigheter du enligt arbetsgivare bör ha för att hänga med i AI-utvecklingen på både arbetsplatsen och arbetsmarknaden.


Generativ artificiell intelligens har tagit världen med storm sedan den populära chattroboten ChatGPT släpptes till allmänheten i slutet på 2022. Under World Economic Forum i Davos i januari var just generativ AI ett av de ämnen som diskuterades mest.

Nyhetssajten Business Insider var på plats vid forumet för att intervjua arbetsgivare om vad som kommer att krävas av anställda för att behålla jobbet i och med AI:ns framväxt.

Läs mer: Sam Altmans största skräck med AI-utvecklingen: "Det läskiga är..."

1. Visa att du vill lära dig och var inte rädd för att experimentera

En av de viktigaste sakerna att tänka på som anställd är att vara nyfiken på och villig att experimentera med den nya tekniken.

Katy George, personalchef på konsultföretaget McKinsey, betonade vikten av att hitta medarbetare som inte bara är kompetenta inom generativ AI, utan som också är innovativa, flexibla och snabbt anpassningsbara.

– De måste vara tidiga användare som innoverar och använder tekniken på bästa sätt, sade hon till sajten.

George menade också att nyfikenhet och en mentalitet att ständigt vilja lära sig och experimentera är en viktig egenskap hos en anställd.

Läs mer: Hollywood-ikonen: 90 procent av alla filmskapare kan ersättas av AI

2. Använd AI för att förbättra ditt jobb – inte automatisera det

AI kan hjälpa anställda att arbeta mer effektivt, vilket har skapat farhågor att AI kommer ta över många arbeten som idag görs av människor.

Men många menar att en effektiv användning av AI på arbetsplatsen i stället kan ge tid åt anställda att fokusera på att skapa riktigt värde – och slippa de enformiga och "tråkiga" uppgifterna.

– Tekniken är riktigt bra på många saker som folk inte gillar att göra, sade Jeff Maggioncalda, vd för utbildningsföretaget Coursera.

Han lade till att det är viktigt för anställda att "utforska hur dessa verktyg kan hjälpa en att njuta mer av sitt jobb och vara mer produktiv".

Läs mer: OpenAI släpper ny tjänst för företag – det här gäller

3. Ha koll på riskerna med AI och glöm inte den mänskliga aspekten

Det är viktigt att förstå hur AI fungerar och hur man använder det, men det är lika viktigt att du som anställd tillämpar en mänsklig aspekt och mänskliga värderingar – och känner till teknikens begränsningar.

AI-användare "behöver förstå vilka begränsningar och risker som finns och hur man använder tekniken ansvarsfullt för att uppnå rätt resultat", konstaterade John Granger, vice vd för IBM Consulting, för Business Insider.

Enligt Granger är det också viktigt att tillföra en grundläggande mänsklig aspekt till allt arbete där AI tillämpas.

Läs mer: Så många svenska jobb kan ersättas helt av AI

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

AI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!