DermaSensor är ett AI-verktyg som kan upptäcka hudcancer.
DermaSensor är ett AI-verktyg som kan upptäcka hudcancer. - Foto: Business Wire/DermaSensor

AI som kan upptäcka hudcancer godkänns: "Oerhört tacksamma"

​Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) har godkänt DermaSensor, ett AI-baserat verktyg som kan upptäcka hudcancer med hög precision.


DermaSensor, en produkt utvecklad av det medicintekniska företaget med samma namn, har fått godkännande av FDA, rapporterar Business Wire. Verktyget, som har ungefär samma storlek som en smartphone, är utrustad med en spets som lyser på hudförändringar och analyserar reflekterat ljus för att diagnostisera dem.

Läs mer: Så många svenska jobb kan ersättas helt av AI

Upptäcker alla vanliga typer av hudcancer

Cancerogena hudceller reflekterar ljus annorlunda än friska celler, och mjukvaran i enheten har tränats av en AI-modell för att upptäcka skillnaderna. Inom några sekunder kan enheten rekommendera vårdpersonal att "undersöka vidare" eller "övervaka" patienten, enligt The Register. Enheten bekräftar dock inte om en patient har hudcancer; självaste diagnosen lämnas över till sjukvårdspersonalen.

Verktyget kan upptäcka alla vanliga typer av hudcancer, inklusive malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer.

Läs mer: 3 saker du måste kunna om AI – som kan ge dig jobb

96 procents precision

En studie av FDA, med över 1000 patienter på 22 behandlingscenter, utvärderade verktygets förmåga att upptäcka hudcancer. I studien visade enheten en precision på 96 procent när den testades på 224 patienter med hudcancer, och en 97 procentig chans att korrekt utesluta hudcancer.

I en relaterad klinisk analys minskade antalet missade hudcancerfall från 18% till 9% med hjälp av DermaSensors AI-baserade verktyg. Forskare drog slutsatsen att enheten hjälpte läkare att bli mer noggranna och säkra när de utvärderade cancerliknande hudförändringar.

DermaSensor har investerat över "tolv år och tiotals miljoner dollar i forskning och utveckling" för att ta produkten till marknaden, berättar företagets medgrundare och styrelsemedlem Maurice Ferre, enligt Business Wire.

– Vi är oerhört tacksamma för FDA:s samarbete och engagemang, säger han vidare.

Läs mer: Så känner du igen fejkade AI-bilder – tecknen många missar

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!