Googles misslyckade rymdballonger.
Googles misslyckade rymdballonger. - Foto: Unsplash

Google:s nedlagda projekt – ballonger i rymden

Visste du att Google försökte skjuta upp ballonger i rymden med målet att ge internet till alla? Här är historien om Project Loon.


Google är ett av världens mest framgångsrika teknikföretag, men Alphabet, företaget bakom Google, har en historia av ambitiösa experiment. Ett av dem, "Project Loon" ville erbjuda internet genom ballonger.

Ny AI-forskning – så kan vi prata med djur

Hundratals ballonger i stratosfären

2011 kom idén för projektet från deras arbetsteam X som tidigare kallades "Google X". Målet var att erbjuda internet till de mest avlägsna platserna på jorden med hjälp av ballonger. Idén var mycket ambitiös och fick namnet "Project Loon". 

Hundratals ballonger stora som tennisbanor skulle driva runt i stratosfären och ge internet till de platser som inte hade infrastrukturen på plats. Under de närmsta åren lyckades projektet innovera och ta sig över hinder efter hinder, som att använda laser teknologi för att föra över en kopia av filmen "Real Genius" mellan ballonger i stratosfären.

Googles "Project Loon". Foto: dpa picture alliance / Alamy/ Stella Pictures

Hjälpte till under naturkatastrof

Loon fick allmänhetens uppmärksamhet 2017 när kritisk infrastruktur i Peru slogs ut på grund av översvämningar. Då lyckades ballongerna bidra med internet till tusentals i nöd även om det inte var syftet med projektet.

Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

Avbröts efter nio år

Trots ambitionen och den enorma backningen av Alphabet stängdes projektet ner 2021 efter att ha pågått i nio år.

"Trots att vi har hittat ett antal villiga partners längs vägen, har vi inte lyckats sänka kostnaderna tillräckligt för att bygga en långsiktigt hållbar verksamhet.", skrev Loons VD Alastair Westgarth i ett blogginlägg.

Astro Teller, ordförande för Loons styrelse, beklagade sig över nedläggningen i ett separat blogginlägg:

"Tyvärr, trots teamets banbrytande tekniska framsteg under de senaste 9 åren, har vägen till kommersiell genomförbarhet visat sig vara mycket längre och mer riskfylld än vi hoppats."

Även om nedläggningen kan ses som ett misslyckande har projektet inspirerat och delat med sig av sin kunskap till andra projekt med ambitionen att göra internet mer tillgängligt. 

Läs mer: Så många svenska jobb kan ersättas helt av AI

Läs mer: Så känner du igen fejkade AI-bilder – tecknen många missar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!