Google:s har lanserat en ny AI-modell
Google:s har lanserat en ny AI-modell - Foto: Skärmavbild/Google

Google:s nya AI-modell – stort kliv ifrån konkurrenterna

Google har börjat rulla ut en ny variant av sin AI-modell "Gemini" till utvecklare och företag. Modellen är ett stort kliv framåt.


Google har meddelat lanseringen av sin nästa generations AI-modell, Gemini 1.5 i ett blogginlägg. Den nya modellen markerar ett stort steg framåt inom AI och gör det möjligt för Google att ta sig an helt nya utmaningar - samt erbjuda mer hjälpsamma produkter och tjänster till konsumenter, utvecklare och företag.

LÄS MER: OpenAI nekas – får inte patentera GPT

Nyckelfunktioner i Gemini 1.5

  • Lång kontextförståelse: Modellen kan hantera upp till 1 miljon tokens (ungefär lika med 700 000 ord) vid ett enskilt kommando. Detta möjliggör bearbetning av stora mängder information och gör det möjligt för Google att bättre förstå komplex information som långa artiklar, hela manus, kodfiler, med mera. Detta är att jämföra med OpenAI:s bästa modell som kan hantera 128 000 tokens.
  • Förbättrad effektivitet: Gemini 1.5 använder en specialiserad "Mixture-of-Experts" (MoE)-arkitektur som gör den effektivare att träna och använda. Detta är ett positivt steg, både ur miljösynpunkt och praktiskt, då mer effektiva lösningar kan användas inom en bredare uppsättning produkter.
  • Multimodal förmåga: Den nya modellen kan arbeta med och förstå multimodala dataformat som bilder, video, ljud och text. Detta öppnar upp för en mängd nya applikationer och användarvänliga AI-upplevelser.
Källa: Google

LÄS MER: OpenAI lanserar modellen Sora – gör realistiska videor utifrån text

Utvecklare och företag får tidig tillgång

Google erbjuder redan från idag en begränsad förhandsvisning av Gemini 1.5 Pro till utvecklare och företagskunder via AI Studio och Vertex AI. I dagsläget kan förhandsversionen hantera kontextfönster på upp till 1 miljon tokens, även om viss fördröjning är oundviklig i detta experimentskede. Google förväntas utöka sin utrullning senare i år.

LÄS MER: Så lite skärmtid ska du ha – enligt ny studie: "Överraskande"

LÄS MER: AI-övervakning ökar på arbetsplatsen – ska förhindra mobbning

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av Google:s AI-verktyg Gemini. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!