Breivik kommer inte överklaga om han bedöms som tillräknelig.
1 av 3
Breivik kommer inte överklaga om han bedöms som tillräknelig. - Foto: Tore Meek / SCANPIX
Breiviks advokater Vibeke Hein Bæra och Geir Lippestad.
2 av 3
Breiviks advokater Vibeke Hein Bæra och Geir Lippestad. - Foto: Tore Meek / SCANPIX
På torsdagen tömdes hela Oslo tingsrätt på grund av förberedelserna inför Breiviks dom som kommer på fredagen.
3 av 3
På torsdagen tömdes hela Oslo tingsrätt på grund av förberedelserna inför Breiviks dom som kommer på fredagen. - Foto: Tore Meek / SCANPIX

Breivik tänker inte överklaga om han anses tillräknelig

Klockan 10.00 på fredagen faller domen i Norges största rättssak geonom tiderna. På torsdagen kom beskedet; Breivik kommer inte att överklaga om han anses tillräknelig.


OSLO. Om han bedöms som tillräknelig kommer Anders Behring Breivik att godta domen utan att överklaga. Det beskedet lämnades av massmördaren och terroristens advokater på torsdagen.

Klockan 10.00 på fredagen kommer domen att läsas upp i rättssal 250 i Oslo tingsrätt, då står det klart om rätten anser att Breivik är tillräknelig eller inte

Avsäger sig betänketiden

Alla som döms har rätt till två veckors betänketid för att avgöra huruvida man vill överklaga domen eller inte. Men den rätten tänker Breivik avsäga sig om det blir så att han bedöms som tillräknelig och döms till fängelse i stället för psykisk vård. 

– Vi menar att han bör nyttja betänketiden, men han säger att han inte vill göra det, säger advokat Geir Lippestad till VG.

Själv tror Breivik att han kommer att bli bedömd som tillräknelig.

– Han menar att han har begått de här fruktansvärda handlingarna utifrån ett motiv, och att de är väl genomtänkta.

/
/
/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.