Själv fortsätter Breivik hävda att diamanterna endast var en täckmantel under Liberiaresan.
1 av 3
Själv fortsätter Breivik hävda att diamanterna endast var en täckmantel under Liberiaresan. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Enligt honom var syftet hela tiden att träffa serben.
2 av 3
Enligt honom var syftet hela tiden att träffa serben. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Alpha Kallon har ingen aning om ifall Breivik träffade någon serbisk krigsförbrytare eller inte.
3 av 3
Alpha Kallon har ingen aning om ifall Breivik träffade någon serbisk krigsförbrytare eller inte. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Breivikvittnet: "Ingen aning om någon serbisk kontakt"

På tisdagen hördes Breiviks Liberiakontakt, Alpha Kallon.


OSLO. Anders Behring Breiviks Liberiakontakt vittnade under tisdagen via videolänk från USA. Alpa Kallon redogjorde för Breiviks Liberiaresa 2002 och berättade att massmördaren och terroristen uppgav att han var på plats för att köpa diamanter.

– Han berättade att han hade läst om diamanter på Internet och om jag inte minns fel så hade han med sig någon typ av mätinstrument för att mäta. Han var intresserad av små två karats diamanter.

Var aldrig ensam

Breivik köpte aldrig några diamanter. I stället förklarade han att han var där för att kolla in marknaden och att han just då inte hade några pengar, rapporterar NRK

Breivik befann sig i Liberia från den 18 april till den 20 då han reste till Elfenbenskusten för att växla pengar. Han kom tillbaka igen den 22 och stannade till den 28. Enligt Kallon spenderade han största delen av tiden tillsammans med honom och hans vän.

Kallon tror inte att Breivik skulle ha hunnit med något annat på egen hand. Enligt honom var han inte ensam mer än på natten.

På åklagarens frågor om Kallon tror att han skulle ha känt till ifall Breivik haft kontakt med någon annan under tiden i Liberia svarade han:

– Jag tror det, för Monrovia är en liten by, men jag vet inte om han drog ut på natten.

På frågan om han vet något om någon serbisk krigsförbrytare svarar han "ingen aning".

Breivik: Det var en täckmantel

Efter Alpha Kallons vittnesmål fick Breivik själv komma till tals. Han fortsatte som tidigare att hävda att han reste till Liberia för att träffa en militant nationalist och att diamanterna endast var en täckmantel.

Enligt Breivik var det hans engelske mentor som sa åt honom att resa ner och att skaffa sig ett kodnamn. Han kallade sig därför för "Henry Benson".

– Det var råd jag valde att följa, och fick besked om att vara försiktig. Den där serben hade en brutal personlighet och kunde ha avrättat mig om jag äventyrat honom, sa han i rätten och fortsatte:

– Anledningen till att jag inte köpte några diamanter var för att det inte var därför som jag var där.

Rättegången, dag 35

På grund av Kallons vittnesmål har schemat för rättegången kastats om något. Karl Heinrik Melle från rättsmedicinska kommissionen, som skulle ha vittnat under tisdagen, kommer i stället att vittna på onsdagen.

Därefter kommer Synne Sørheim och Torgeir Husby, rättspsykiatrikerna som var först med att dra slutsatsen att Breivik var otillräknelig förklara sina utvärderingar.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

1 timme sedan
Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.