Gleb Pavlovskij och Andrei Illarionov har båda tidigare varit rådgivare åt Putin.
Gleb Pavlovskij och Andrei Illarionov har båda tidigare varit rådgivare åt Putin. - Foto: Wikimedia Commons, Mikhail Klimentyev/TT och Sergey Ponomarev/TT

Så tänker Vladimir Putin – enligt hans före detta anställda

Ingen vet vad som kommer hända näst i den ryska invasionen eller vad Putin har för plan. Men vid ett flertal tillfällen har presidentens tidigare rådgivare, och andra personer med värdefull insyn i Kreml uttalat sig om Putins agerande.


Kriget i Ukraina har nu pågått i veckor och tusentals människoliv har gått förlorade. Här kan du läsa om vad som hände under krigets första månad.

Sedan invasionens start den 24 februari har hela världens blickar riktats mot den ryske presidenten Vladimir Putin och frågan alla ställer sig är vad som är hans nästa drag. Det här är vad några som jobbat nära Putin eller har insyn i Kreml har gjort för bedömning kring hur Putin tänker. 

Andrei Illarionov om Vladmir Putin: "Det enda som kan stoppa Putin i Ukraina är..."

En av de som har gått ut i media och talat allra flest gånger om den ryske presidenten är Andrei Illarionov, Vladimir Putins före detta ekonomiska rådgivare. Han avgick 2005 i protest mot den ryska regeringen. 

Illarionov har hävdat att presidenten inte “tappat förståndet” och är “lika beräknande som alltid” i sin attack mot grannlandet. 

Putins tidigare anställde har förklarat att presidenten vet vad han vill och försöker implementera sin politik för att uppnå sina mål. 

– Det enda som verkligen kan stoppa Putin i Ukraina och i Europa är motstånd. Motstånd som produceras av den ukrainska militären, medan det ukrainska folket heroiskt motsätter sig dessa aggressioner, sa han till Newsweek

Putin och Illarionov 2005. Foto: STR/TT

Ex-rådgivaren om Putins invasion av Ukraina: Planerat i flera år

I en intervju med News Nation tryckte den ryske ex-rådgivaren Illarionov på vikten av att stoppa Putin.

– Om han inte kan stoppas i Ukraina kommer han gå ännu längre, sa han. 

I samma intervju uppgav han att Putin har planerat invasionen i flera decennium. 

– Han har haft dessa idéer, det här målet, under de senaste två decennierna. Även när jag var hans rådgivare så kunde jag bevittna hans intentioner med egna ögon. 

Gleb Pavlovskij: Putin är maniskt besatt av Ukraina

Enligt Gleb Pavlovskij, Putins tidigare rådgivare samt avhoppare, togs beslutet att invadera Ukraina av presidenten helt på egen hand. Det sa han i en intervju med Radio Free Europe/Radio Liberty

– Ingen, inklusive jag själv, insåg exakt hur maniskt besatt han måste ha varit av Ukraina. Vi underskattade hur omfattande förfallet inom den ryska statsledningen var, sa Pavlovskij .

Gleb Pavlovskij tror, likt flera andra bedömare, att Putin vill avsluta krigföringen senast den 9 maj.  

Gleb Pavlovskij. Foto: Wikimedia Commons

Tidigare utrikesministern Andrej Kozyrev: Putin är inte galen men har felberäknat

Rysslands tidigare utrikesminister Andrej Kozyrev tjänstgjorde under Boris Jeltsin mellan 1991 och 1996 innan han tvingades avgå efter kritik om att han var alltför vänligt inställd till väst. Även Kozyrev menar att det inte stämmer att Putin skulle vara från vettet. 

I en rad inlägg på Twitter uppgav Kozyrev att Vladimir Putin vet precis vad han sysslar med.

”Det verkar som att många, i synnerhet i väst, ser hans beslut att invadera som fullständigt irrationellt. Jag håller inte med, det är grymt, men inte irrationellt”, skrev ex-ministern.

Enligt Andrej Kozyrev bestämde sig Putin för att invadera Ukraina på grund av tre antaganden: ryska militärens styrka, västvärldens svaghet och Ukrainas vilja att tillhöra Ryssland. 

”Sen har han missberäknat alla tre, men det gör honom inte galen”, skrev Andrej Kozyrev, enligt Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!