Skolbarn fick i uppgift att slå ihjäl katter.
Skolbarn fick i uppgift att slå ihjäl katter. - Foto: Vadim Ghirda/AP/Martina Holmberg/TT

Skolbarn fick i uppgift att slå ihjäl katter – jakttävlingen kritiseras

I Nya Zeeland stoppades en jakttävling som gick ut på att skolbarn skulle döda vildkatter. Tävlingen anordnades för att samla in pengar och minska antalet skadedjur.


I år planerades ett evenemang på Nya Zeeland i syfte att samla in pengar till en lokal skola i södra delen av landet.

Arrangören North Canterbury Hunting Competition föreslog i år en ny kategori av djur som skulle jagas, då hade man valt vildkatter. I Nya Zeeland är vildkatter klassade som skadedjur och jakktkategorin riktade sig främst till barn under 14 år, rapporterar BBC.

De som dödade flest vildkatter tävlade om ett pris på 250 nyzeeländska dollar, vilket motsvarar nästan 1 600 svenska kronor. 

Hundratals katter skadas årligen av balkongfall – så kattsäkrar du balkongen.

Jakttävlingen kritiserades: "Olämpliga mejl"

Evenemanget möttes i sista stund av kritik då många menade att varken barn eller vuxna kommer att kunna se skillnaden på en tamkatt och en vild katt.

De deltagare som uppvisade en död, mikrochippad husdjurskatt skulle diskvalificeras. Tidningen skriver att djurrättsorganisationer däremot ansåg att det inte var ett tillräckligt skydd för husdjuren.

Under tisdagen meddelade organisatören bakom jakttävlingen att de ställt in årets evenemang och uppgav att de fått "olämpliga mejl" skickade till sig.

Varje år uppmanar jakttävlingen hundratals personer till att jaga vilda rådjur, grisar och harar.

Här är de fem vanligaste kattsjukdomarna – som du bör veta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!