Bor högre upp än markplan är det krav på att du ska näta in balkongen.
Bor högre upp än markplan är det krav på att du ska näta in balkongen. - Foto: Pixabay/Tomas Oneborg/SVD/TT

Hundratals katter skadas årligen av balkongfall – så kattsäkrar du balkongen

Är du kattägare och har balkong? Nu är det hög tid att kattsäkra balkongen. Bor du högre upp än markplan är det krav på att du ska näta in balkongen för att skydda din katt från allvarliga fallskador.


Med våren kommer inte bara sol och varmare temperaturer utan även risken för katter att skada sig själva genom att klättra eller falla från balkonger. 

Som kattägare är det därför viktigt att se till att balkongen är kattsäkrad innan du släpper ut din katt för att njuta av det fina vädret.

– Mellan 100 till 150 katter skadas årligen så allvarligt att de får besöka veterinären och behandlas. Skador som uppstår i samband med fall är ofta svåra, kräver veterinärvård och har en lång konvalescenstid för katten, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Är det lag på att näta in balkongen?

Katter är nyfikna djur som gärna klättrar och utforskar sin omgivning. På högre höjder kan detta dock leda till allvarliga fallskador eller till och med dödsfall. Det är därför viktigt att se till att balkongen är säker för katten att använda.

Enligt Jordbruksverket är det en regel att om balkonger som är mer än fem meter över marken ska vara försedda "med nät om katten ska vistas ensam på den".

Men tänk på att även om katten inte är ensam på balkongen kan din fyrbenta vän tappa balansen om den blir distraherad av att till exempel försöka fånga en fågel.

Även fall som är lägre än fem meter kan orsaka allvarliga skador för katten.

Så kattsäkrar du balkongen – och förhindrar olyckor

  1. Se till att nätet är sträckt och att det inte har hål som katten kan fastna i. Använd inte nät som katten kan skära tassarna på om den skulle få för sig att klättra.
  2. Inhänga din balkong med hönsnät från golv till tak, som du fäster i en egengjord träram.
  3. Lämna inte fönster och dörrar på glänt när katten är själv hemma.
  4. Fäst hakar på fönster så din katt inte kan trycka upp fönstret.

Här kan du även ladda ned en guide från Uppsala Katthem om hur du nätar in balkongen och kattsäkrar den.

Källa: Agria, Akutgruppen, Uppsala Katthem.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!