Här är de fem vanligare kattsjukdomarna
Här är de fem vanligare kattsjukdomarna - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Patrick Pleul/TT

Här är de fem vanligaste kattsjukdomarna – som du bör veta

Att ha ett husdjur innebär ofta en drös kärlek, men det kommer också med risken för sjukdomar. Här är fem av de vanligaste sjukdomarna din katt kan drabbas av.


Är du kattägare?

Då vet du mycket väl om vilket band som skapas mellan dig och din pälskling, och sorgen av bara tanken på att förlora din slagföljare.

Vanliga kattsjukdomar

Därför kan det vara bra att läsa på lite om vilka sjukdomar som katter oftast drabbas av – något ett gäng forskare från The Royal Veterinary College i Storbritannien tog reda på.

De hämtade data från 18 249 katter för att lista ut vilka sjukdomar som djuren oftast får, och hur sjukdomarna skiljer sig åt beroende på ålder och kön.

De raser som var överrepresenterad i studien var brittisk korthårig, Ragdoll och Bengalkatt.

Det skulle visa sig att den absolut vanligaste sjukdomen bland katterna var tandköttssjukdomar, med hela 15,23 procent.

Skillnad på hankatter och honkatter

Övervikt och så kallad "allmän tandsjukdom" kom tätt inpå i topp tre. Under dessa var förvuxna klor och loppangrepp relativt vanliga problem.

Förvuxna klor, sårproblem efter operation, överkänslighet mot loppbett och en överdriven egenvård var vanligare bland honkatter, medan hankatter mer ofta drabbas av trafikolyckor, fetma, hälta, böldsår, parodontit och skador från kattbett, enligt studien.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!