Hälften av alla i Sverige hade stoppas från att bada här.
Hälften av alla i Sverige hade stoppas från att bada här. - Foto: AP/Fredrik Varfjell/NTB/TT

Här är det förbjudet att bada för dig som har tatueringar

Tribal, modern, japansk – de flesta badplatser kryllar av gaddade besökare. Men här råder förbud mot tatueringar.
– Vi blev bortsjasade när vi var helt nakna.


I Sverige har nästan varannan person en tatuering på kroppen. Vi toppar listan som världens näst mest tatuerade land, tätt efter Italien där 48 procent är tatuerade. Men tatueringar är inte välkomna överallt.

Trots att den japanska tatueringskonsten är känd över hela världen är endast en dryg procent av befolkningen tatuerad, enligt The New York Times.

Tatueringsförbud

Landet har en stark badkultur och det finns både publika badhus och naturliga varmvattenkällor som kallas för “onsen”. Men här är du inte välkommen om du är tatuerad. Hemsidan Gaijin Pot fungerar som en guide för de som vill eller har flyttat till Japan och beskriver hur två besökare blev ombedda att lämna ett badhus på grund av tatueringar, trots att det var traditionella samoanska tatueringar. 

– Vi var helt nakna när en gammal dam kom fram till oss med korsade armar och sa "Dame! Dame" ("inte bra"). Vi blev utsjasade till omklädningsrummen igen. Men de betalade åtminstone tillbaka entréavgiften.

Majoriteten av alla offentliga badhus i Japan har nämligen ett förbud mot tatueringar. Detta för att tatueringar är starkt kopplade till brottslighet i Japan, främst den organiserade brottsligheten “yakuza”. Gängen är kända för sina utmärkande tatueringar som täcker stora delar av kroppen.

Inte alltid varit tabubelagt

Japan har en lång historia av tatueringar som en gång sågs som vacker konst. Först under mitten av Edoperioden (1603-1868) började man straffa kriminella med att tatuera dem. Under samma period började även sexarbetare skaffa tatueringar för att visa hängivenhet till sina mest trogna kunder, skriver New Zealand Herald.

Senare blev tatueringar helt förbjudna och det var först 1948 som landet legaliserade tatueringar. Lagen gällde endast den egna befolkningen och inte turister.

7 underbara sandstränder på Gotland du inte får missa i sommar

En ny generation

I dagens samhälle börjar framförallt den yngre generationen att bli mer accepterande för tatueringar, och allt fler verksamheter säger sig vara öppna för besökare med tatueringar, enligt en studie utförd av Japanese Tourism Agency, skriver New Zealand Herald.

Trots att över hälften av alla intervjuade uppgav att de vägrade tillåta tatuerade gäster så var 31 procent öppna för att välkomna dem. Även 13 procent svarade att de kunde tillåta gäster med övertäckta tatueringar.

Detta har gett upphov till nya produkter på marknaden. Det finns olika slags plåster vars funktion är att dölja tatueringar så att du ska kunna gå på badhus. Bland annat produkten "Foundation Tape" som syns i videon:

Så än finns det hopp för alla som är gaddade att få bada i någon av Japans vackra varmvattenskällor. Svaret är ett plåster bort.

/
Bad
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!