Hizbollahrörelsens ledare Nasrallah höll videotal inför tiotusentals anhängare i Beirut.
Hizbollahrörelsens ledare Nasrallah höll videotal inför tiotusentals anhängare i Beirut. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Hizbollah: Straffa koranbrännare i Sverige

Ledaren för den mäktiga muslimska Hizbollahrörelsen i Libanon, Hassan Nasrallah, uppmanar muslimer att "bestraffa" dem som skändar Koranen.


Fakta: Hizbollah

Hizbollah ("Guds parti") är ursprungligen en utbrytargrupp ur shiitiska Amalrörelsen, som byggdes upp med stöd av Irans revolutionsgarde 1982 efter den israeliska invasionen av södra Libanon samma år.

Hizbollah har både en politisk och en militär gren. Gruppen presenterade ett politiskt program 1985 och valdes 1992 in i parlamentet. Under tiden fortsatte gerillakriget mot israeliska armén. Israels reträtt beskrevs av Hizbollah som en seger.

Hizbollah får fortfarande starkt stöd av Teheran och även från Damaskus, och strider sedan början av 2013 öppet på regimens sida i Syrien.

Den stridande grenen har gjort sig skyldig till kidnappningar och självmordsattacker.

Om regeringar inte agerar mot dem som underlättar vanhelgandet av muslimernas heliga skrift måste unga muslimer göra det, säger Nasrallah i ett tal på lördagen, enligt nyhetsbyrån AP.

Nasrallahs videoinspelade tal visades på stolbildskärm inför tiotusentals anhängare som samlats i Beirut i samband med den shiitiska högtid Ashura.

"Krig med islam"

Anhängarna, som bar banderoller med religiösa slagord och viftade med religiösa flaggor, skanderade:

— Åh, Koranen, vi tjänar dig!

Det är inte första gången som Nasrallah kritiserar koranbränningarna i Sverige och Danmark. Förra veckan upprepade han Irans ledare Khameneis ord om att Sveriges regering har förklarat krig mot den muslimska världen. Nasrallah sade att om den svenska regeringen "fortsätter på denna väg kommer den att kategoriseras som ett land i krig med islam och muslimerna."

I det senaste talet uppmanar Nasrallah muslimer att hålla utkik efter resultatet av Islamiska samarbetsorganisationens (OIC) möte på måndag. Organisationen, i vilken 57 muslimska länder ingår, håller ett extrainsatt möte i Bagdad för att diskutera koranbränningarna i Sverige och Danmark.

Terrorklassad rörelse

Nasrallah anser att medlemsländerna i OIC bör "sända ett bestämt, beslutsamt och otvetydigt budskap till dessa regeringar att varje upprepning av attackerna kommer att mötas av en bojkott." Om de inte gör det bör muslimska unga "bestraffa vanhelgarna", hotar han utan att utveckla vad han menar för bestraffning.

Hizbollah är en shiapolitisk iranstödd rörelse i Libanon med både en politisk och en militär gren. USA och EU klassar Hizbollah som en terroristorganisation, EU har dock bara terrorstämplat rörelsens militära gren, som kan vara svår att skilja från huvudorganisationen.

TT
/
/
EU
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!