Frankrikes president Emmanuel Macron vill lägga till den franska aborträtten i konstitutionen. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron vill lägga till den franska aborträtten i konstitutionen. Arkivbild. - Foto: Omar Havana/AP/TT

Macron vill säkra aborträtten

Emmanuel Macron vill säkra den franska aborträtten genom att lägga till den i grundlagen. De närmaste dagarna tas ett lagförslag vidare. "År 2024 kommer kvinnors rätt att välja abort bli oåterkallelig", skriver presidenten på X, tidigare Twitter.


Ett utkast till den nya författningen lämnas in till Conseil d'état (högsta förvaltningsdomstolen) den närmaste veckan, enligt Macrons inlägg.

Hans löfte om säkrad aborträtt kom på internationella kvinnodagen i mars i år, och har setts som ett svar på inskränkningen av de federala aborträttigheterna i USA i fjol.

För att ändra i den franska författningen krävs antingen en folkomröstning eller ett godkännande från minst tre femtedelar av parlamentets båda kamrar under en kongress. De flesta konstitutionella ändringar i Frankrike de senaste årtiondena har godkänts genom omröstning i kongressen.

Abort avkriminaliserades i Frankrike i mitten av 1970-talet. Sedan dess har flera lagändringar gjorts för att förbättra villkoren.

En opinionsundersökning i november i fjol visade att 89 procent av de tillfrågade var för att göra aborträttigheterna oåterkalleliga.

Enligt officiell statistik gjordes 234 000 aborter i Frankrike i fjol.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!