Kineser är mer positivt inställda till det egna landets framtid än vad amerikaner är, visar en ny undersökning. På bilden syns Kapitoliums kupol i Washington bakom en kinesisk flagga och en USA-flagga. Arkivbild.
Kineser är mer positivt inställda till det egna landets framtid än vad amerikaner är, visar en ny undersökning. På bilden syns Kapitoliums kupol i Washington bakom en kinesisk flagga och en USA-flagga. Arkivbild. - Foto: Charles Dharapak/AP/TT

Kineser ser ljust på framtiden – pessimism i USA

Många av USA:s medborgare är pessimistiska när det gäller landets framtid. I Kina, däremot, är de flesta optimistiska om det egna landets framtid, visar en färsk mätning.


I allmänhet, känner du dig optimistisk eller pessimistisk inför ditt lands framtid?

Den frågan är en av många som ställdes till medborgare i flera länder under hösten, inom ramen för en internationell opinionsundersökning.

Svaren visar att attityderna till framtiden skiljer sig markant i olika delar av världen. Av USA:s medborgare är 47 procent pessimistiska när det gäller sitt lands framtid. I Kina uppger i stället hela 79 procent av de tillfrågade att de är optimistiska om framtiden för sitt.

I många länder som inte tillhör väst sätter de svarande stort värde på livsstilen i USA och Västeuropa, men är samtidigt osäkra på om samhällena kommer att kunna överleva. Många tror att EU kommer att kollapsa inom de närmaste 20 åren, och att USA kan sluta vara en demokrati.

Internationellt är det dock väst som har större dragningskraft, baserat på en fråga om var man skulle vilja bo förutom i sitt eget land. Då blev svaret från alla kontinenter att EU och USA var mest attraktiva att flytta till.

Opinionsundersökningen har genomförts i 21 länder av tankesmedjan European Council on Foreign Relations (ECFR) och Oxforduniversitetet.

TT
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!