EU ställer hårda krav på katt- och hundkontroll.
EU ställer hårda krav på katt- och hundkontroll. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Här är den nya kattlagen - stenhårda kraven gäller i hela Europa

Identifiering med mikrochipp ska krävas på alla katter och hundar som säljs av uppfödare i EU, enligt nya förslag i Bryssel. Tuffare krav ställs även på djurtransporter – bland annat med nya köldregler.


Maros Sefcovic är både EU-kommissionär och husse.

— Jag är stolt ägare av två hundar och en katt och jag förstår hur viktigt det är att kunna lita på vaccinering, ursprungsintyg och försäkringar om att de inte har lidit, säger slovaken på en presskonferens i Bryssel.

Därför kommer nu förslag om betydligt bredare gemensamma regler. Exempelvis vill kommissionen att alla katter och hundar hos uppfödare ska få mikrochipp och registreras i nationella databaser. Personer som arbetar med uppfödning behöver ha tillräcklig utbildning samtidigt som importen från länder utanför EU ska stramas åt och kräva registrering inom 48 timmar.

Därtill skärps också kraven när det gäller avel och kupering.

Nya lagen för katter 2023: Datum, regler priser

Ny lag för katt och hund: Detta gäller vid transport

Parallellt presenteras också uppdaterade förslag för djurtransporter i EU för första gången på 20 år. Bland annat vill kommissionen se kortare transporttider, mer vila för djuren och striktare villkor när det gäller transport i värme eller kyla.

Om dagstemperaturen ligger över 30 grader ska exempelvis transporter endast tillåtas på natten. I minusgrader krävs täckta fordon och vindskydd och är det kallare än minus fem får inga transporter pågå i längre än nio timmar.

"Outhärdligt"

Uppdateringen har länge krävts från djurrättsaktivister, samtidigt som man från miljöhåll redan flaggar för att man kommer att trycka på för ännu hårdare krav under den behandling som nu inleds i EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

"I åratal har upprepade överträdelser under transport lett till outhärdligt lidande för miljontals djur. . . Olyckligtvis går inte de föreslagna åtgärderna tillräckligt långt", säger exempelvis EU-parlamentsledamoten Tilly Metz från De gröna i Luxemburg i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om hundlagen som infördes i Sverige 2022 – och hur den påverkar dig.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!