Här är tre lagändringar som påverkar många som är, eller planerar att bli hundägare
Här är tre lagändringar som påverkar många som är, eller planerar att bli hundägare - Foto: Pexels

Ny hundlag har trätt i kraft – så påverkar den dig

Rätt mat, leksaker, träning och rutiner – ja, hundägare har i regel stenkoll på allt som rör sina vovvar. Men den 1 maj i år gjordes tre ändringar i konsumentköplagen som påverkar många som är, eller planerar att bli hundägare. Hade du koll på det här?


Enligt siffror från Jordbruksverket finns det över en miljon hundar registrerade i Sverige. De allra flesta ser på sin pälsklädda vän som familj, och vill inget annat än att den ska må bra.

Men hur vet man egentligen om sitt husdjur trivs med tillvaron? Här är tecken som talar för att din hund är lycklig.

Då träder den nya kattlagen i kraft

Tidigare i somras skrev Nyheter24 en artikel om en ny kattlag som träder i kraft i januari 2023. Från och med årsskiftet blir kattägare nämligen skyldiga att registrera sin katt hos Jordbruksverket, och att inte ha sin misse registrerad blir olagligt. 

Här kan du läsa mer om den nya kattlagen.

Nya hundlagen – det här gäller 

Men även på hundfronten händer det grejer i lagtexten. Faktum är att det gjordes ändringar i konsumentköplagen som påverkar hundägare och blivande hundägare redan i maj – vilket många nog inte känner till.

Fram till ändringen betraktades en hund som vilken vara som helst ur ett köpperspektiv. Samma regler som gällde för en tvättmaskin köpt i ett varuhus gällde för en hundvalp köpt på en kennel, helt enkelt. 

Svenska Kennelklubben lämnade in förslag på hur konsumentköplagen skulle kunna anpassas för försäljning av levande djur redan i november 2020. Nu har de fått igenom en del av sina förslag.

"Det är orimligt att ställa samma krav vid försäljning av hundar som man gör vid försäljning av kylskåp", skriver de på sin hemsida.

Så påverkar nya konsumentköplagen hundägare

Från och med 1 maj 2022 gäller följande för djur där priset överstiger en tiondel av prisbasbeloppet (4 830 kronor):

  • Konsumenten har undersökningsplikt vid köp av dyrare levande djur, däribland hundar. Förhoppningen är att detta ska förhindra brustna förväntningar i efterhand. 
  • Den omvända bevisbördan kan avtalas bort. Det betyder att den som upptäcker fel på sitt djur inom sex månader efter köpet kan bli skyldig att bevisa att felet var dolt, och fanns redan vid leveransen – inte tvärtom. 
  • Säljaren blir ansvarig för returleveransen om ett dolt fel kan konstateras. Köparens ansvar stannar vid att hålla djuret i fråga tillgängligt för upphämtning.

Källa: Svenska Kennelklubben, Vinge

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!