Barn lämnades kvar i Gaza.
Fyra spädbarn har dött efter att ha blivit kvarlämnade på evakuerat sjukhus. - Foto: Fatima Shbair/AP

Fyra spädbarn dog i ensamhet på Gaza-sjukhus: "Skrämmande avrättning"

Fyra spädbarn dog i ensamhet på ett evakuerat sjukhus i norra Gaza. Händelsen har väckt starka reaktioner från bland annat Human Rights Watch.


Evakuering av sjukhuset al-Nasr

Sjukhuset al-Nasr i norra Gaza evakuerades efter ett ultimatum från den israeliska militären, rapporterar TT. Sjukhuset, som attackerades av israeliska styrkor, var ett av 20 i området som uppmanades att evakuera. 

Enligt The Washington Post ska en israelisk företrädare ha erbjudit försäkring om att ambulanstransporter skulle vara tillgängliga för kvarvarande patienter.

För tidigt födda spädbarn övergavs

Fyra för tidigt födda spädbarn, som krävde stöd från transportkuvöser för överlevnad, lämnades kvar på sjukhuset. The Washington post har talat med en anonym sjuksköterska, som hade hand om fem spädbarn. Han tog med sig det barn han bedömde som mest livskraftigt och lämnande de andra fyra bakom. Barnen hittades avlidna i sina sängar flera veckor senare av en journalist från tv-kanalen Al Mashhad. 

Videomaterialet från tv-kanalen har verifierats av The Washington Post.

— Det kändes som att jag lämnade kvar mina egna barn, säger sjuksköterskan till tidningen.

— Om vi hade kunnat ta med dem så skulle vi ha gjort det, men om vi hade kopplat bort dem från syretillförseln så hade de dött.

"Skrämmande avrättning"

Bill Van Esveld från Human Rights Watch (HRW) beskriver händelsen som "fruktansvärd och en stor besvikelse" för Ekot.

— Det är fruktansvärt och en stor besvikelse. Det var inte oväntat att dessa barn skulle vara i riskzonen, eftersom FN och andra organisationer rapporterade om att de blivit kvarlämnade.

Euro-Med Human Rights Monitor har krävt en oberoende internationell utredning, och beskriver situationen som en potentiell "skrämmande avrättning och ett brott mot mänskligheten".

Möjliggjorde evakuering

Israel anklagar Hamas för att använda sjukhus i Gaza för militära ändamål, och bidragit till situationen.

Israeliska försvarsmakten (IDF) släppte en inspelning på Telegram där de hävdar att de möjliggjorde en evakuering av al-Nasr-sjukhuset och den närliggande barncancerkliniken Al-Rantisi, rapporterar Sveriges Radio.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!